Cultură

„Brainstorm”, a zecea reprezentație a hasdeienilor, la Festivalul „I.D. Fest” din Bacău

Spectacolul „BRAINSTORM”, adaptare a piesei de Ned Glasier Emily Lim și Company Three , a fost jucat de „Trupa treivirgulăpaișpe” Buzău a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” la festivalul băcăuan de teatru, ajuns la ediția a 24-a. Este vorba despre I.D. Fest, un festival pentru tineri iubitori de teatru, organizat anual în Bacău, sub egida Asociației „Ingenious Drama”, un eveniment de referință la nivel național, în sfera teatrului pentru amatori.

Trupa de teatru a hasdeienilor, coordonată de profesrul Dănuț Solcan, s-a alăturat altor trupe  de teatru amator din mai multe orașe ale țării. Sute de adolescenți talentați au  jucat în spectacole de teatru pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău. Această participare a hasdeienilor la festivalul național  de teatru de la Bacău a fost cea de-a 10-a reprezentație a lor cu piesa „Brainstorm”, foarte apreciată de publicul buzoian, dar și de cel de la Ideo Ideis unde a fost jucată în premieră de trupa de teatru a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Partciparea lor la Bacău a fost anunțată de profesorul coordonator Dănuț Solcan, c are a scris pe rețelele de socializare: „Dacă e sfârșit de vară, e teatru. Trupa Treivirgulăpaișpe a avut parte, alături de cele mai bune trupe de teatru tânăr din țară, de șapte zile pline de căldură (…), ateliere și spectacole. S-a întâmplat la <I. D. FEST>, festival care împlinește, anul acesta, 24 de ani. Iar <BRAINSTORM> a împlinit zece reprezentații”.

Ca de fiecare dată, sub bagheta magică a profesorului Dănuț Solcan, cei 15 adolescenți hasdeieni și-au intrat în pielea propriilor personaje, folosindu-se  de ele pentru a da  răspunsuri pentru comportamentul adolescenților, de ce și cum interacționează  unii cu alții, dar și cu mediul în acești ani efervescenți din viața lor, folosindu-se de  cercetările întreprinse Sarah-Jayne Blakemore, un specialist în neuroștiințe recunoscut,  care a explicat în cărțile sale modul în care se dezvoltă creierul în adolescență, cercetările ei clarificând în mare parte multe dintre întrebări. Piesa hasdeienilor, „Brainstorm”, este însă o adaptare a celei lansate în SUA. „A trebuit să rescriem textul, să-l personalizăm cumva pentru viața copiilor noștri, iar acum două treimi din text ne aparține. Am rescris luni și luni de zile acest text. În mare măsură acum este al nostru”, a afirmat, la lansarea piesei, profesorul Dănuț Solcan.

Articole similare