Actualitate

Boșcodeală, veste primită de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul Orizont

Decizie interesantă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Un complet al ICCJ a admis, vineri, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de fostul primar al Buzăului Constantin Boşcodeală și de ceilalți doi condamnați în dosarul “Orizont” – Stana Viorica şi Nicolae Trandafir împotriva deciziei penale din 12 decembrie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, Secţia Penală. “Trimite cauza Completului C5, în vederea judecării recursului în casaţie declarat de recurenţii inculpaţi Boşcodeală Constantin, Stana Viorica şi Nicolae Trandafir, cu citarea inculpaţilor şi a intimatelor părţi civile, pentru termenul de judecată din data de 19 iunie 2020. Definitivă”, se precizează în soluția pe scurt.

Prin recursul în casație, fostul primar al Buzăului încearcă să schimbe sentința definitivă în dosarul “Orizont”.

La finalul anului trecut, Curtea de Apel Ploiești a închis ultima filă din dosarul ”Orizont” în care a fost judecat fostul primar al Buzăului Constantin Boșcodeală. Completul de judecată a pronunțat o nouă hotărâre privind latura civilă, însă în ceea ce privește latura penală sentința a fost menținută, la fel și în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor. Prima instanță a obligat, în solidar, pe inculpații Constantin Octavian Boșcodeală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a sumei de 5.352.864 lei, cu dobânda legală la data plății, reprezentând contravaloarea lipsei de folosință a terenului în suprafață de 33 ha., situat pe raza municipiului Buzău, care a făcut obiectul procesului-verbal nr.15625/ 19.11.2001 emis de O.C.A.O.T.A. Buzău. Astfel, instanța a obligat în solidar pe inculpații Constantin Octavian Boșco­deală, Viorica Stana și Trandafir Nicolae, la plata către Agenția Domeniilor Statului a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001, reprezentând diferența dintre contravaloarea terenului în suprafață de 33 ha care a făcut obiectul procesului-verbal respectiv și contravaloarea, la nivelul anului 2001, a terenului situat pe raza municipiului Buzău, în tarlalele 24 și 25, identificat în procesul – verbal respectiv, în baza Ordinului Prefectului nr.146/24. 07.2001.la plata către aceasta a sumei de 531.062 lei, la care va fi adăugată dobânda legală pe timp de un an, calculată la nivelul anului 2001.

Un proces început acum șase ani

Constantin Boșcodeală a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în primăvara lui 2014 alături de alți doi inculpați, fosta șefă a Oficiului de Cadastru, Viorica Stana și fostul director al Stațiunii de ­Cer­cetare pentru Legumicultură, Trandafir Nicolae, cei trei fiind acuzați de abuz în serviciu pentru trecerea unui teren de 33 de hectare în domeniul privat al municipiului Buzău. Pe 12 decembrie 2019, un complet de la Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv.

În primăvara anului 2018, judecătorii Tribunalului Dâmbovița, prima instanță sesizată, au constatat că faptele de care erau acuzați cei trei s-au prescris, așa că au decis în­cetarea procesului penal. Chiar și așa, fostul edil al Buzăului și ceilalți doi inculpați au fost obligați să plătească prejudiciul în acest caz, peste 5 milioane și jumătate de lei plus dobânzi. Sentința a fost atacată atât de cei trei inculpați cât și de DNA, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Ploiești. Boșcodeală are mare parte din avere sub sechestru pentru recuperarea prejudiciului inclusiv în dosarul Gloria, iar recent a depus la Judecătoria Buzău o nouă contestație la executare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker