luni, 21 septembrie 2020

Blocuri turn, în locul clădirilor cu bulină roşie, în centrul Buzăului

     Primăria Buzău are de gând să schimbe mare parte din actuala înfăţişare a centrului municipiului Buzău. Dacă nu peste mult timp vor începe lucrările de reabilitare a centrului vechi, vizată fiind zona Cuza Vodă, în câţiva ani, edilii Buzăului au de gând să înlocuiască actualele blocuri din vecinătatea Palatului Comunal cu două blocuri noi.

    Primăria Buzău are de gând să schimbe mare parte din actuala înfăţişare a centrului municipiului Buzău. Dacă nu peste mult timp vor începe lucrările de reabilitare a centrului vechi, vizată fiind zona Cuza Vodă, în câţiva ani, edilii Buzăului au de gând să înlocuiască actualele blocuri din vecinătatea Palatului Comunal cu două blocuri noi.Astfel, zona despărţită în acest moment de Aleea Trandifirilor îşi va schimba complet aspectul în viitor. „Este vorba de cel mai important proiect care vizează municipiul Buzău în ultimii 100 de ani. Vrem să reprofilăm jumătate din centrul municipiului. Adică, tot ce înseamnă de la Palatul Comunal până la Biserica Sf. Îngeri. Toate blocurile care au avut sau au bulină roşie vrem să le dărâmăm. În locul lor vrem să construim clădiri noi. Vrem să facem un concurs de proiecte de arhitectură, având ca temă reprofiliarea zonei repective”, ne-a declarat Fănică Bârlă, viceprimar al municipiului Buzău. Una dintre condiţiile în cadrul concursului de proiecte de arhitectură este ca în acea suprafaţă de teren să se construiască un număr mai mare de apartamente faţă de cel existent în blocurile care urmează să fie dărâmate. Asta, pentru că edilii au de gând să le cedeze apartartamente celor care locuiesc în prezent în blocurile ce urmează a fi demolate, iar alte apartamente, construite în plus, să fie oferite spre vânzare familiilor de tineri.

 

Se vor construi blocuri cu şase etaje

 

„Blocurile vor fi P+6, cât permite zona, pentru a nu depăşi înălţimea Primăriei sau a magazinului Dacia, pentru a avea un front de perspectivă pentru tot centrul, iar de jur împrejurul acestor blocuri, pe lângă noile blocuri ce vor fi construite, reprofilăm tot ce înseamnă parcare, spaţii verzi, cu scopul înfrumuseţării centrului Buzăului. Cu o corectă aşezare pe orizontală şi  echilibrată pe verticală vom câştiga jumătate din spaţiile care sunt acum împrăştiate şi împărţite, şi le vom face unitare”,ne-a declarat viceprimarul municipiului, Fănică Bârlă. Astfel, se poate spune că centrul Buzăului se va extinde până spre Biserica „Sf. Îngeri”, în perimetrul mărginit de Hotelul Pietroasa, Palatul Comunal, Hotelul Coroana, Tribunalul, Palatul Poştei şi Biserica Sf. Îngeri. De menţionat că intenţia municipalităţii este de a menţine actualele spaţii comerciale sau sediile unor instituţii în structura noilor clădiri.

 

Proiect cu bani europeni

 

     Realizarea acestui proiect are ca scop şi fluidizarea traficului auto în centrul oraşului, un aspect îmbucurător pentru şoferii nevoiţi să tranziteze în dese rânduri acea zonă.

     „Primarul municipiului este hotărât să demareze un asemenea proiect. În această perioadă, dorim să strângem informaţii în legătură cu realizarea acestui ambiţios proiect. Este clar că noi nu avem sursele necesare să identificăm surse altele decât cele proprii, pentru că e vorba de o investiţie foarte mare, în mod sigur vom încerca atragerea de fonduri europene”,  a precizat viceprimarul Fănică Bârlă.

     Cel mai probabil, ţine să adauge viceprimarul Fănică Bârlă, acest proiect ambiţios se va realiza într-un perioadă de circa 6 – 8 ani.

 

Terasă la subsolul Palatului Comunal

 

     O altă intenţie a edililor buzoieni este ca la subsolul Palatului Comunal să se amenejeze o terasă, în parteneriat public-privat. Deja, a fost identificată o încăpere la subsolul clădirii simbol al municipiului Buzău, în care să se amenajeze un spaţiu de agrement. În acest sens, s-a luat exemplul unor baruri care funcţionează la subsolul unei clădiri situate pe strada Cuza Vodă, iar cealaltă vizavi de Tribunal.

     Acest proiect se va materializa după sau spre sfârşitul lucrărilor de reabilitare a centrului vechi al oraşului.

 

loading...
error: Content is protected !!