Actualitate

Blocaj în instanțe! Grefierii nu mai vor să lucreze suplimentar și amenință cu întreruperea activității

Activitatea instanțelor riscă să fie blocată dacă revendicările grefierilor nu-și vor găsi rezolvare în perioada imediat următoare, dat fiind că, vineri, reprezentanții acestora au așteptat zeci de minute la intrarea în Guvern, fără ca nimeni din echipa prezentă la Palatul Victoria să-i invite la discuții despre problemele expuse.

Personalul auxiliar de specialitate și conex, membri ai Sindicatului Liber indepen­dent ”Balanța justiției” Buzău din cadrul Judecătoriei Buzău, au protestat vineri în semn de solidaritate cu colegii care au participat la mitingul în Piața Victoriei din București. Circa 30 de grefieri, care au ieșit în holul instanței timp de jumătate de oră, au încercat să atragă atenția asupra pro­blemelor cu care se confruntă categoria profesională. Grefierii vorbesc despre instituirea unor practici neunitare la nivel național în ceea ce privește gestionarea carierei acestei categorii profesionale, respectiv salarizare, modul de accedere în profesie, de promovare în grade și funcții superioare, ori la o instanță/parchet superioară /superior în grad, de transfer, delegare sau detașare, care are consecințe directe asupra vieții personale, financiare și familiale a personalului.

De aceea, ei au cerut eliminarea inechităților salariale la nivelul autorității judecă­torești, prin acordarea în procent integral a sporurilor cuvenite personalul auxiliar de specialitate și conex, conform modului de calcul aplicat de Curțile de Apel Bacău, București și Târgu-Mureș, reanalizarea grilei de salarizare prevăzute pentru personalul auxiliar de specialitate și conex prevăzut în Legea-cadru nr. 153/2017, Anexa V – Familia ocupațională de funcții bugetare Justiție, Capitolul II, în sensul corectării coeficientului de ierarhizare, precum și exceptarea indemnizației de hrană de la calculul procentului de 30% prevăzut de 25 din Legea nr. 153/2017 în care trebuie să se încadreze ordonatorii de credite care au calitatea de angajatori pentru categoria profesională. De asemenea, grefierii au cerut identificarea unei soluții legislative și financiare pentru plata orelor suplimentare efectuate de către perso­nalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor jude­cătorești și al parchetelor de pe lângă acestea.

Aceștia afirmă că le-a fost împiedicată evoluția profesională prin tergiversarea elaborării unui nou statut pentru profesie și se confruntă cu regulamente de ordine interioară care conțin reglementări interpretabile care generează abuzuri din partea magistraților. De aceea, au cerut inițierea elaborării standardelor ocupaționale și a calificărilor profesionale corespunzătoare pentru funcțiile care compun categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea, înființarea unei direcții de specialitate în Ministerul Justiției care să reprezinte și să gestioneze din punct de vedere profesional cariera grefie­rilor, să coor­doneze și să gestioneze resursele umane si­mi­­lar Direcției Tehnologia Informației, Direcției Na­ționale de Probațiune etc., precum și redimensionarea schemelor de personal din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea prin elaborarea unor standarde pe linie de resurse umane, raportate la volum de munca si alți indicatori sau particularități.

„Sâmbăta, la Judecătoria Buzău găsești 10-14  grefieri nechemați de nimeni”

Grefierii buzoieni sunt susținuți în acest demers de conducerea instanței. „În ceea ce privește sistemul de salarizare a grefierilor, sunt probleme în sensul că legea nu este aplicată unitar la nivel de țară, lucru care și alimentează nemulțumirea lor în condițiile în care am înțeles că trei curți de apel au salarizat diferit grefierii, astfel încât nu s-a ajuns la o reducere a salariilor lor. În general, toate revendicările lor sunt de actualitate și marea majoritate țin de îmbunătățirea actului de justiție, adică asigurarea condițiilor de spațiu în conformitate cu normele legale și de sănătate publică. Este o realitate că lucrăm în ge­neral în România în spații improprii, un număr mare de persoane într-un birou, că din cauza volumului mare de activitate și a numărului redus de grefieri aceștia sunt nevoiți să stea zile întregi peste program. Dacă vii într-o zi de sâmbătă la Judecătoria Buzău, când este zi liberă, aici găsești 10-12-14 grefieri care nu sunt chemați de cineva, vin pentru că vor să-și țină lucrările în ordine și să le facă la timp. și la fel, 7-8-10 judecători, că de multe ori crezi că este o zi normală de lucru. În general sunt revendicări care ar duce la creșterea condițiilor de muncă, de salarizare și implicit la creșterea actului de justiție”, a declarat pentru OPINIA președintele Ju­decătoriei Buzău, ju­de­cătorul Leontin Drăgulescu.

Membrii Sindicatului Liber independent ”Balanța justiției” Buzău au anunțat și alte mișcări de protest care ar putea continua până la blocarea totală a activității instanțelor. „Informăm că nerezolvarea problemelor cu care se confruntă categoria noastră profesională, precum și adoptarea unui act normativ, indiferent de forma pe care o va îmbrăca și care va produce efectele mai sus enumerate, vor ge­nera mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete”, se precizează într-un comunicat de presă al Sindicatului Liber Independent ”Balanța Justiției” Buzău  din cadrul Judecătoriei Buzău.

Calendarul și forma mișcărilor de protest vor fi anunțate ulterior, în raport de poziția pe care o vor adopta factorii decidenți în raport de aspectele anterior menționate.

Alți 50 de grefieri de la mai multe instanțe din județul Buzău, inclusiv Tribunal, au protestat vineri în Capitală.

Protestul grefierilor vine după ce magistrații din instanțele din toată țara au protestat timp de mai multe săptămâni față de modificările frecvente și periculoase ale legislației și față de încercările puterii de a slăbi puterea justiției.

De la începutul săp­tămânii trecute, grefierii intenționau să refuze munca suplimentară în instanțe și parchete. Această măsură ge­nerează blocaje în activitate în maxim zece zile, atât timp cât funcționarea sistemului judiciar și activitatea instanțelor și parchetelor depinde de munca suplimentară.

Din aprilie 2019, grefierii anunță „mitinguri în cascadă, la nivel de județ, în toate instanțele și parchetele„ , iar în „luna mai 2019, miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate și conex, sindicatelor din sistemul penitenciar și din probațiune – afiliate la Federația Publisind”.

Mai departe, grefierii amenință cu „declanșare conflict colectiv de muncă în situația în care angajatorii nu răspund revendicărilor”.

Protestul de vineri a fost organizat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba și Sindicatul Dreptatea Vran­cea, membre ale Blocului Național Sindical.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker