vineri, 16 aprilie 2021

Bioinginerul Marilena Garban, cel mai tanar manager de spital buzoian

In pofida crizei sistemului sanitar, intentia ei nu este mentinerea Spitalului Smeeni, ci dezvoltarea lui continua

 

Inital ca interimar la sefia Spitalului de Boli Cronice Smeeni, apoi cu atributii de­pline, managerul Marilena Garban a trebuit sa demonteze, pas cu pas, suspiciunile angajatilor referitoare la capacitatea ei de a conduce unitatea sanitara sau contestatiile celor revoltati de un program de lucru mai riguros si suplimentat cu noi sarcini.

In pofida crizei sistemului sanitar, intentia ei nu este mentinerea Spitalului Smeeni, ci dezvoltarea lui continua

 

Inital ca interimar la sefia Spitalului de Boli Cronice Smeeni, apoi cu atributii de­pline, managerul Marilena Garban a trebuit sa demonteze, pas cu pas, suspiciunile angajatilor referitoare la capacitatea ei de a conduce unitatea sanitara sau contestatiile celor revoltati de un program de lucru mai riguros si suplimentat cu noi sarcini.

Cu rabdare si tact, le-a castigat Increderea si respectul, formand Impreuna o echipa cu care a reusit sa salveze Spitalul Smeeni, ce putea Impartasi aceeasi soarta cu celelalte trei unitati sanitare din judet, desfiintate In urma cu o luna.

 

Cu un plan dificil de respectat Intr-o perioada In care Intregul sistem sanitar se afla In deriva, respectiv „Vrem nu sa ne mentinem, ci sa ne dezvoltam“, Marilena Garban este cel mai tanar manager de spital, daca nu din tara, cu siguranta din judet, dar acest fapt nu o des­curajeaza, ci dimpotriva Ii da, pe langa pregatirea profesionala, mai mult curaj In concretizarea unei serii de proiecte prin care si-a propus sa eficientizeze spitalul pe care Il conduce din 2008. „Sunt obisnuita cu atributiile de conducere de la 25 de ani, cand aveam In subordine 50 de angajati, atunci cand coordonam o retea de magazine de telefonie mobila“, rememoreaza Marilena Garban Inceputurile In activitatea sa cu atributii de conducere.

In toamna Isi sustine teza de doctorat dupa un stagiu In Italia

A terminat facultatea de bioinginerie medicala la UMF Iasi, prin care a reusit sa Imbine pregatirea cu profil medical cu cea tehnica, de manager sanitar, aprofundata ulterior prin cursuri de management spitali­cesc sustinute la Scoala Nationala.

Daca altii ar putea considera acest nivel de pregatire profesionala mai mult decat suficient, nu este si cazul tanarului mana­ger al Spitalului Smeeni, care acum, alaturi de Indeplinirea atributiilor de conducere, Isi face timp pentru elaborarea tezei sale de doctorat, avand ca tema managementul spitalicesc.

„In acest sens am depus docu­mentatia necesara pentru un stagiu la Spitalul Gemelli, celebra clinica din Italia, mi s-a aprobat si voi merge acolo In septembrie, iar In octombrie voi sustine teza de doctorat“, spune Marilena Garban, hotarata sa aplice la Smeeni aspectele cele mai eficiente ale modalitatilor de finantare specifice spitalelor italiene, pe care le va studia In toamna.

Elanul pe care Il are In punerea In practica a noi proiecte este dat si de reusita celor pe care le-a realizat pana acum, In peste trei ani de acti­vitate la Spitalul Smeeni.

A raspuns cu aceeasi moneda ironiilor ministrului Nicolaescu

Printre cele mai notabile realizari se numara reInfiintarea liniei de garda a spitalului, pentru care Marilena Garban a reusit sa smulga promisiunea In acest sens chiar ministrului Sanatatii de atunci, Eugen Nicolaescu, caruia i–a raspuns fara ezitare la ironii. „Cand i-am spus ce vreau, ministrul s-a amuzat de insistenta mea si a spus <Da, este foarte important Spitalul Smeeni!>. Nu m-am descurajat si i-am raspuns ca asta e spitalul pe care Il conduc si pentru mine este Intr-adevar foarte important“, Isi aminteste de primele actiuni In calitate de manager Marilena Garban.

A urmat Infiintarea retelei de Internet, inexistenta pana la venirea sa la spital, reabilitarea blocului alimentar, organizarea unui program strict de contabi­litate si gestiune care pana atunci functiona haotic, suplimentarea numarului de paturi a unitatii sanitare, spitalizare de o zi, prin care este realizat un control medical gratuit pentru pacientii asigurati.

Un milion de euro, fonduri Regio pentru reabilitarea Ambulatoriului

In schimb, cel mai important proiect pana la acest moment si care acum este In plina desfasurare este cel referitor la reabilitarea, dotarea si modernizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului. Realizat prin atragerea de fonduri Regio In valoare de un milion de euro, dupa o munca dificila si Indelungata constand In Intocmirea unei documentatii extrem de amanuntite si stricte, proiectul va fi definitivat In toamna si va oferi servicii medicale la standarde europene celor peste 42.000 de localnici ai celor 7 comunitati deservite de Spitalul Smeeni.

„Dupa finalizara acestui proiect, vom Incepe demersurile pentru a realiza reabilitarea tuturor sectiilor spitalului si vom Incerca sa atragem din nou finantari, fie prin Ministerul Sanatatii sau alte fonduri europene si ne vom stradui sa Intocmim documentatii cat mai corecte“, a mai dezvaluit din proiectele viitoare managerul Spitalului Smeeni.

Monica BANICA

loading...