Administrație

Bilanțul primarului Toma în planul culturii: festivaluri, târguri și lansări de carte

Primarul Constantin Toma continuă seria bilanțurilor proiectelor realizate în anul 2021, de data aceasta trecând în revistă realizările din planul culturii. Fie că a fost vorba despre festivaluri, târguri sau lansări de carte, primarul Buzăului declară, într-o postare pe Facebook, că anul 2021 a fost unul productiv pentru cultura buzoiană, iar proiectele demarate vor continua și anul viitor.

Cel mai bun rezultat al acestui an, după cum mărturisește edilul orașului, a fost recunoașterea internațională a Buzăului, prin acordarea titlului de ,,Cel mai bun brand de oraș din Europa”, la cea mai mare competiție de branduri din lume. „E un rezultat extraordinar care ne motivează. În același timp, motivarea aceasta vine și cu creșterea recunoașterii Buzăului la nivel național și internațional, iar nouă, buzoienilor, ne dă o identitate, o energie pozitivă și, de ce nu, foarte multă inspirație pentru a merge mai ușor spre viitor”, spune Constantin Toma.

Prima ediție a festivalului cultural-educativ AnTanTe s-a bucurat de mare succes în rândul celor mici, adunând peste 6.000 de copii, dar și festivalul de muzică, teatru și film „Buzăul lui Marghiloman” a fost foarte bine primit de publicul buzoian. Printre realizările notabile se numără și Festivalul BIAF (Buzău International Arts Festival), un maraton de evenimente, de la filme, la spectacole de teatru, întâlniri cu vedete, expoziții și evenimente de stradă, la care a fost prezent și actorul italian Franco Nero. Și iubitorii jazz-ului s-au putut bucura de un eveniment care a durat o lună, numit „Jazz la Conac”, iar spectacolele ținute s-au adresat nu doar cunoscătorilor stilului muzical, ci și neinițiaților.

Și târgul „Toamna Buzoiană” și-a reluat locul de cinste, după un an de pauză, eveniment care are în centrul preocupărilor punerea în valoare a potenţialului natural, a tradiţiei, a identităţii culturale şi a conexiunii individului cu natura.

De asemenea, și proiectul „Sus Muralul” a reprezentat ceva inedit pentru orașul nostru, iar nu mai puțin de cinci instituții școlare și-au văzut fațadele pictate într-un mod original și creativ.

Cultura cuprinde și literatura, iar anul acesta au fost tipărite opt cărți. „Cea mai importantă carte tipărită anul acesta consider că este ˂Iazul Morilor˃, o istorie inedită a Buzăului, probabil cea mai completă, văzută prin prisma acestui vector de dezvoltare a Buzăului, Iazul Morilor”, spune primarul Toma.

Un alt capitol important pentru istoria Buzăului a reprezentat-o promovarea personalităților marcante ale orașului, atât din trecut, cât și din prezent, proiect în desfășurare în ultimii patru ani. Scopul acestuia a fost de educare a publicului și de îndrumare a tinerei generații, prin raportarea la personalități care și-au lăsat amprenta nu doar la nivelul județului Buzău, ci a întregii țări.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker