joi, 03 decembrie 2020

Biblioteca Judeţeană ar putea funcţiona la mall sau în clădirea unui restaurant de la marginea oraşului

La mall sau în restaurant? După două negocieri ratate cu SC INTEGRAL SA pentru închirierea unui spaţiu pentru mutarea fondului de carte al Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu“, la ultima solicitare de oferte, cinci firme şi-au arătat interesul de a pune la dispoziţiea Consiliului Judeţean Buzău, contra cost bineînţeles, un spaţiu cu destinaţia sus amintită. Numai două oferte au corespuns însă criteriilor menţionate în anunţul de închiriere.

Este vorba despre cea a SC IMOBILIAR CONSTRUCT SRL, controlată tot de administratorul SC INTEGRAL SA, care oferă acum spaţiul în care funcţionează acum Restaurantul Buzău, la intersecţia şoselei de Centură cu strada Veteranilor, şi oferta SC CLASS BUSINESS & LEISURE CENTER SRL, firmă care deţine centrul comercial Galeria Mall şi care ar putea pune la dispoziţie spaţii pentru mutarea fondului de carte.

Astfel, comisia de selecţie  trebuie să aleagă acum între cele două oferte, iar negocierea se va face după vizionarea imobilelor.

Cine sunt ceilalţi ofertanţi

Reamintim că, după negocierile ratate cu administratorul INTEGRAL, Victor Vasilescu, care a pus la bătaie sediul firmei din bariera Ploieşti, Consiliul Judeţean şi-a dublat oferta pentru închirierea unui spaţiu pentru mutarea fondului de carte al Bibliotecii Judeţene „V. Voiculescu“.

Tariful ofertat pe metru pătrat suprafaţă închiriată va fi de cel mult 4 euro/mp conform ultimului anunţ postat pe site-ul instuţiei, ceea ce înseamnă un plus de 2 euro faţă de oferta iniţială anunţată chiar de preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, după ce prima negociere cu reprezentanţii Integral SA a picat din cauza preţului prea mare cerut de aceştia, respectiv 8 euro plus TVA/mp.

Acum două săptămâni, şi cea de-a doua ofertă a societăţii mai sus menţionate a picat, deşi tariful ofertat a fost de 8 euro cu TVA inclus/mp.

Ulterior, CJ Buzău a lansat cea de-a treia procedură privind închirierea unui spaţiu pentru Biblioteca Judeţeană. Spaţiul trebuie să fie între 1.000 – 1.200 mp (cu racordarea la toate utilităţile necesare, cu acces internet bandă garantată min. 300 MBs – noutatea din al treilea anunţ), compartimentarea/recompartimentarea spaţiului închiriat să fie realizată de către proprietar pentru asigurarea funcţionalităţii bibliotecii), locaţia amplasamentului: municipiul Buzău, zonă accesibilă pentru beneficiarii activităţii de bibliotecă, spaţiul propus trebuie să deţină autorizaţie de securitate la incendiu şi protecţie civilă, perioada propusă pentru închiriere să fie de ma­xim 10 ani, iar suprafaţa construită a spaţiului de închiriat să suporte o greutate a fondului de carte de aproximativ 680 t.

După ce va fi găsit un spaţiu adecvat mutării fondului de carte, sediul actual al Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu“ din Buzău va fi consolidat, restaurat şi apoi dotat, în urma unei investiţii cu fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro. Este şi motivul pentru care, în cel mai scurt timp, bi­blioteca va trebui mutată temporar într-o altă locaţie.

La prima procedură de selecţie au fost depuse mai multe oferte, însă numai una a îndeplinit criteriile impuse de Consiliul Judeţean. Tariful de închiriere a cerut de INTEGRAL a fost însă prea mare, motiv pentru care oferta a fost respinsă. Firma a cerut o chirie de 8 euro metrul pătrat, fără TVA, adică în jur de 10 euro lunar, faţă de 2 euro/mp cât erau dispuşi oficialii CJ să ofere.

În urma ultimului anunţ, la Consiliul Judeţean au fost depuse cinci oferte, celelalte fiind depuse de SC TEPE SRL Buzău – ofertă respinsă pentru inexistenţa autorizaţiei de securitate la incendiu şi protecţie civilă, SC SLIK IMPEX SRL – oferta nu întruneşte condiţiile în ceea ce priveşte minimul de suprafaţă utilă necesară şi SC EXTRACT AGREGATE CONSTRUCT SRL – ofertă respinsă din cauză că firma nu este de proprietar al spaţiului.

Sediul Bibliotecii Judeţene Buzău a fost construit în 1914 după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez şi găzduieşte această instituţie din anul 1984.

Anterior aici au fost sediul Miliţiei şi al Sfatului Popular. Clădirea Bibliotecii Judeţene ,,Vasile Voiculescu” Buzău nu a mai beneficiat de reparaţii ­ca­pitale de mulţi ani, ci doar de mici renovări.

Reamintim că de la sfârşitul lui 2015, Judecătoria Buzău funcţionează în centrul comercial Galleria Mall din oraş.

4 COMENTARII

  1. Ar fi o soluție,clădirea Bazar,e a primăriei cred și poziția e excelentă.Apoi poate să o facă anexă de birouri…o fii bine?

  2. Doamne ferește, sa mi trimit copilul de clasa a 5a in zona ai atât de departe și sa se întoarcă din câmp seara sa l mănânce câinii… domnule primar, dacă tot o mutați la restaurant pe varianta puneți și autobuze ca tot ați cumpărat atâtea noi.
    Omorâți cultura și învățământul buzoian, dl primar!!!!

  3. Sa se construiasca o cladire noua sunt slabe sperante , desi ar fi cea mai buna idee. Dar sa muti biblioteca pe centura , sa-mi fie cu iertare asa ceva……Cum ajung copiii la biblioteca? Cu ce mijloc de transport? Numarul copiilor cere vin la biblioteca este din ce in ce mai mic. Daca o scoatem in afara orasului , fara posibilitate de acces, numarul celor care ii vor calca pragul se va reduce semnificativ. Sunt copii care vin singuri sa imprumute carti ce se va intampla cu ei ?
    Cat despre mall ….. ce ar mai fi de spus. Suntem singurii din tata care avem Tribunal la Mall de ce nu si o biblioteca :))
    Stiu ca exista zicala ” tara te vrea prost” dar totusi…..poate mai sunt oameni care vor sa mai deschida o carte si nu o revista

  4. Dacă cineva dorește să rămână în istorie, de ce nu construiește o clădire nouă pentru Bibliotecă, în conformitate cu standardele internaționale? Cei care i-au pus gând rău acestei instituții ar trebui să se informeze înainte care-i rolul Bibliotecii și al bibliotecarului în comunitate. Biblioteca trebuie să fie amplasată central, nu la periferie, nu în spații improprii. Până în anul 1984, Biblioteca a funcționat într-o clădire solidă, casă naționalizată, tot în str. Unirii, la nr. 170, vecină cu Parchetul (pe atunci Căminul Garnizoanei). Când a început modernizarea sau sistematizarea străzii, ni s-a oferit clădirea în care funcționează Palatul Copiilor. Nu ne-am mutat oricum, ci s-au făcut cheltuieli serioase pentru amenajarea clădirii, 1.200.000 lei a costat atunci numai consolidarea subsolului pentru amenajarea depozitului sălii de lectură. N-am putut funcționa decât câteva luni, au văzut și conducătorii de atunci ai județului că nu este loc, așa au decis să mute Direcția Agricolă din actualul sediu al Bibliotecii, iar în 20 septembrie 1984, ne-am mutat noi. Atunci au mai rămas câțiva ani birourile „Avicola”, în camerele din spate, în prezent ocupate de depozitul Secției pentru împrumut. Reparațiile, consolidările s-au putut face cu Biblioteca în stare de funcționare. În memoria unui adevărat Bibliotecar, Alexandru Oproescu, vă rog să vă mai gândiți. El, care a suferit în fiecare zi pentru această instituție, să aibă liniște măcar în ceruri.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!