Economic

BERD, finanțare de 32 de milioane euro pentru un parc eolian din Buzău

Va începe producția de energie electrică anul viitor

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 32 de milioane de euro, ca parte a unui pachet de finanțare de 291 de milioane de euro, pentru construirea și operarea unui parc eolian terestru de 192 MW în România, prima fază a unui mare parc eolian cu o capacitate totală de 461 MW care urmează să fie construit în județul Buzău, arată BERD într-un comunicat de presă citat de Economica.net. Restul finanțării pentru parcul eolian Vifor va proveni de la alte instituții financiare, mai arată BERD.

Parcul eolian este deținut de First Look Solutions S.A., un vehicul investițional românesc cu scop special, deținut în comun de Rezolv Energy SA, cu sediul la Praga, și Low Carbon, cu sediul la Londra, ambele companii de investiții cu o experiență vastă în active complexe de infrastructură durabilă la nivel mondial.

Se preconizează că proiectul va începe operarea comercială până la sfârșitul anului 2025. Odată pusă în funcțiune, prima fază a parcului eolian Vifor va putea furniza energie electrică curată pentru aproximativ 108.000 de gospodării din România.

„Având în vedere dimensiunile sale, Proiectul reprezintă o piatră de hotar în povestea ambițioasă a tranziției energetice a țării, în condițiile în care România încearcă să crească ponderea energiilor regenerabile în mixul său energetic, precum și să securizeze sursele de energie ale țării pe fondul războiului Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicatul BERD.

România își extinde obiectivele în materie de energie regenerabilă în conformitate cu inițiativele Uniunii Europene precum Fit for 55 și REPowerEU. Până în 2030, țara noastră își propune să crească ponderea energiei din surse regenerabile în consumul total de energie de la 24,3 la sută în 2019 la 36,2 la sută. Acest lucru presupune adăugarea a 11,9 GW de noi capacități regenerabile, ceea ce reflectă angajamentul tot mai mare al țării de a crește producția de energie regenerabilă, amintește BERD.

„Suntem încântați să sprijinim Rezolv Energy și Low Carbon în cadrul acestui proiect de referință. Se așteaptă ca Proiectul să beneficieze de un număr fără precedent de trei acorduri de achiziție de energie electrică și, având în vedere dimensiunea acestuia, va juca un rol important în stimularea parcursului României în domeniul energiei regenerabile până în 2030”, a declarat Grzegorz Zielinski, șeful BERD pentru Energie Europa.

Ambele companii sunt în curs de dezvoltare: „Acesta este un proiect cu adevărat de referință și primul pe care Rezolv Energy îl aduce la închidere financiară. Suntem foarte mândri de interesul pe care această finanțare l-a generat în rândul unui spectru larg de instituții financiare și suntem încântați de cooperarea și de relația pe care am dezvoltat-o cu BERD pentru a încheia cu succes această finanțare”, a spus Jan Viton, director de finanțare și fuziuni și achiziții de la Rezolv Energy.

Rezolv are deja peste 2 GW de energie regenerabilă în curs de pregătire pentru construcție în România și Bulgaria și sunt proiecte foarte mari. De exemplu, în România, există proiectul Dama Solar de 1.044 MW, care va deveni unul dintre cele mai mari parcuri solare din România odată ce va fi operațional, parcurile eoliene Dunarea East & West de 600 MW, alături de parcul eolian Vifor de 450 MW. De asemenea, compania va construi St. George, un proiect solar de 229 MW în Bulgaria, care este foarte aproape de granița cu România. Aceasta va deveni cea mai mare centrală solară din Bulgaria odată ce va fi operațională.

 

 

 

Articole similare