Actualitate

Benzina și motorina, ieftiniri masive într-o singură zi. Ce prețuri au fost la pompele din Buzău

Surpriză pentru șoferii buzoieni.  Benzina și motorina au înregistrat scăderi de preț uriașe într-o singură zi la stațiile de alimentare din România. Potrivit Plinul.ro, comparativ cu miercuri, când benzina atingea prețul de 6,56 lei pe litru, joi, prețul a scăzut la 6,26 lei pe litru, înregistrând o scădere de 30 de bani pe litru.

Prețul benzinei standard în România a mai atins acest nivel în data de 6 ianuarie 2022, atunci când românii cumpărau un litru cu doar 6,25 lei. Cea mai ieftină benzină premium din România se comercializa cu 6,78 lei pe litru.

La stațiile Petrom din municipiul Buzău un litru de benzină standard s-a vândut joi cu 6,82 lei, la OMV cu 6,88, la Socar cu 6,99, în timp ce la MOL sau Rompetrol prețul era de 7,03 lei pe litru. La stațiile Petrom din Râmnicu Sărat un litru de benzină costa 6,80 lei, în timp ce la Rompetrol prețul atingea 7,01 lei.

Motorina a înregistrat și ea o scădere puternică de preț, la fel acesta aflându-se în ultimele zile pe un trend descendent. Joi, cea mai ieftină motorină standard se vindea cu 7,41 lei pe litru, în scădere de la 7,61 de lei pe litru cu o zi înainte – o scădere de 20 de bani. Un preț asemănător n-a mai fost înregistrat de la începutul lunii martie. Pe 8 martie, un litru de motorină standard se vindea în medie cu 7,45 de lei pe litru.

Joi, la stațiile Petrom din municipiul Buzău, prețul motorinei standard era de 7,94 lei pe litru, la OMV 8,00 lei pe litru, la Socar 8,14 lei pe litru, iar la Rompetrol și MOL 8,20 lei pe litru. În Râmnicu Sărat, buzoienii puteau alimenta de joi la Petrom cu 7,94 lei pe litru, motorină standard și de la Rompetrol cu 8,20 lei pe litru.

Potrivit datelor furnizate de peco-online.ro, cea mai ieftină benzină din România se vindea joi cu 6.25 lei și se găsea la acest preț în județul Timiș, la stația Lukoil din Sânnicolau Mare.

În ceea ce privește prețul la motorină joi, 8 decembrie 2022, cel mai bun preț pentru acest tip de carburant era de 7.39 de lei și se găsea la acest preț la stația Petrom din Titu, județul Dâmbovița.

Cea mai ieftină motorină premium se vindea cu 7,77 lei pe litru în stațiile de alimentare din România. Cu ocazia acestor ieftiniri, s-a mai redus puțin și ecartul dintre prețul benzinei și motorinei, care este în prezent la 1 lei și 16 bani.

De ce s-au ieftinit carburanții

Joi a fost a treia zi consecutiv în care benzina a scăzut cu 15 bani pe litru. În ultimele opt zile, prețul unui litru de benzină s-a redus cu 65 de bani, în medie, la nivel național. Aceste ieftiniri masive au loc în contextul în care, acum patru zile, a intrat în vigoare embargoul impus de Comisia Europeană asupra importurilor de petrol rusesc pe cale maritimă și plafonarea de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc, arată publicația energia.ro.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat la începutul săptămânii că embargoul asupra ţiţeiului rusesc nu va afecta România, în condiţiile în care companiile petroliere din ţara noastră au găsit resurse alternative şi nu mai aduc petrol din Federaţia Rusă, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o conferinţă de presă.

„Nu am stat cu mâna în sân să aşteptăm 5 decembrie (data intrării în vigoare a embargoului, n.r.), ci am purtat n discuţii cu companiile petroliere şi toate rafinăriile din România încă de săptămâna trecută procesează doar ţiţei non-rusesc, deci România este independentă de ţiţeiul rusesc. Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu petrol şi cu produse petroliere, odată cu intrarea în vigoare a embargoului”, a spus oficialul guvernamental.

Prin urmare, potrivit lui Virgil Popescu, începând cu data de 5 decembrie, toate cele trei rafinării din România – Petrom, Petromidia și Petrotel – nu mai procesează deloc țiței rusesc.

Ministrul Energiei a mai afirmat că decizia Guvernului de a subvenţiona cu 50 de bani pe litru preţul carburanţilor s-a dovedit bună și că intenționează s-o păstreze și după 1 ianuarie, atunci când expiră, teoretic. O decizie în acest sens va fi luată la mijlocul lunii decembrie. „Stocurile de gaze sunt de peste 2,8 miliarde de metri cubi, le monitorizăm zilnic, nu este nicio problemă. Nu avem probleme nici în această iarnă cu aprovizionarea cu gaze, nici cu petrol, nici cu energie electrică. Vom trece cu bine această iarnă”, a continuat Popescu.

El a mai spus că România susţine în continuare plafonarea preţului tuturor gazelor importate în UE. „Pe 13 decembrie vom avea consiliu extraordinar pe energie, unde se va discuta de plafonarea preţului gazelor la import în toată Europa, indiferent de provenienţă. România este în grupul statelor care doresc această plafonare. Am spus că propunerea Comisiei Europene privind un plafon de 275 de euro este o invitaţie la creşterea preţului, nu suntem de acord şi se lucrează intens. Trebuie să ţinem cont de toate bursele din lume şi nu putem avea la nivel european preţuri mult mai mari decât la celelalte burse„, a precizat ministrul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker