Monden

Benone Sinulescu îşi lansează o carte autobiografică

Este vedeta folclorică cu cele mai multe recorduri, unul dintre ele fiind acela de a avea un festival-concurs ce îi poartă numele, ce s-a organizat până acum de trei ori consecutiv la Buzău. Evenimentul chiar îşi pro­pulsează concurenţii şi artiştii în recital şi în afară graniţelor ţării, unde graţie pasiunii pentru muzică populară a unui afacerist italian, nea Beni organizează, după ediţia din Buzău, şi una în Italia. De asemenea, Benone Sinulescu deţine recordul unui spectacol în faţa unui public de 15.000 de oameni, pe renumitul munte „Găină”. În plus, este singurul artist că­sătorit cu aceiaşi femeie de patru decenii, iar graţie acestor „recorduri”, nea Beni s-a hotărât să publice o carte autobiografică despre care a vorbit în emisiunea Neatza cu Răzvan şi Dani. Volumul se numeşte „O viaţă pe versantul melosului folcloric”.

„În carte veţi găsi şi amintiri unice, cu Mihail Sadoveanu spre exemplu”

„O voi lansa oficial până în 15 decembrie, iar ce aveţi voi acum în platou este un prim exemplar, ce va suferi câteva modificări până luna viitoare. În carte veţi găsi şi amintiri unice, cu Mihail Sadoveanu spre exemplu, pe care l-am întâlnit pe unul dintre holurile Radiodifuziunii Române, când m-a pus să fredonez cântecul <Străina mamei, străină>. Cu el m-am lansat atunci, prin 1966. I-a plăcut mult textul piesei”, a precizat mândru nea Beni.

Volumul cuprinde atât istorisiri, cât şi imagini de arhivă, unice, din viaţă tumultoasă a unuia dintre cei mai mari artişti de folclor din România tuturor timpurilor.

Benone Sinulescu, acum în vârstă de 82 de ani, a fost ajutat la conceperea cărţii de Aurel Zgheran, autor ce a redat momentele esenţiale din viaţa artistului buzoian încă de pe vremea când era doar un copil care visa să stră­lucească în lumina reflectoarelor.

Reamintim că Benone Sinulescu este născut în comuna Siriu, judeţul Buzău. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu diverşi interpreţi, printre care Irina Loghin, duetul lor fiind celebru în anii comunismului. După 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi a colaborat în acest sens cu formaţia Ro-Mania. De zece ani s-a mutat în localitatea Bârzava,  Arad, mândrindu-se cu legumele gigantice pe care le cultivă în propria grădină.

Lansarea sa în lumea mu­zi­cală a avut loc la vârsta de 17 ani. „A fost o explozie când m-am lansat, pentru că eu am venit cu un stil personal. Şi pentru că la vârsta aceea aveam vocea în schimbare, lumea se între­ba dacă sunt fată sau băiat. Am înregistrat Străina mamei stră­ină, La Lenuţa sub cerdac şi În munţii Buzăului“, aminteşte nea Beni.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker