Economic

Beneficiarii de ajutor social țin Buzăul în Top 3

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost, la nivelul întregii țări, de 153.874 persoane în iunie 2022, cu 1.828 mai puţini faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.744), Bacău (8.831) şi Buzău (7.711), iar cei mai puţini în Bucureşti (226) şi în judeţele Ilfov (827) şi Timiş (1.294).

Buzăul se află din nou în topul județelor cu cei mai mulți beneficiari de ajutor de stat, înregistrând chiar o creștere comparativ cu luna mai, când numărul buzoienilor care au avut nevoie de un astfel de venit a ajuns la 7.665.

Suma medie plătită, în luna iunie a acestui an, de statul român beneficiarilor de ajutor social a fost de 269,62 lei, în timp ce suma totală plătită s-a ridicat la 41,487 milioane de lei. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite a fost înregistrată în judeţele Sălaj (353,10 lei), Braşov (323,03 lei), Mureş (321,74 lei) şi Covasna (319,88 lei).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Crește sprijinul statului

Printre măsurile propuse acum de Executiv, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 elaborat de Ministerul Muncii, privind venitul minim de incluziune, se numără și actualizarea nivelurilor de venituri sociale acordate de stat. Astfel, se va majora nivelul maxim al venitului minim de incluziune de la 260 de lei/adult echivalent la 275 de lei/adult în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și de la 300 de lei/adult la 400 de lei/adult în cazul persoanelor vârstnice. De asemenea, va crește de la 600 de lei/adult la 700 de lei/adult în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei). Guvernul are în vedere și majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 de lei la 500 de lei. În plus, se propune prelungirea cu șase luni a acordării venitului minim de incluziune, dacă o persoană se angajează cu contract de muncă pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni. În cazul familiilor beneficiare ale acestui venit, ele vor mai primi suplimentar un ajutor de 107 lei în cazul în care au un copil, și suma crește până la 428 de lei pentru patru sau mai mulți copii. În cazul familiilor monoparentale, aceste ajutoare vor varia între 120 și 480 de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker