marți, 26 mai 2020

Baletul procuroarei militare Danielescu între consiliile de administraţie ale companiilor Ministerului Transporturilor

Dorinei Danielescu, râmniceanca fostă şefă a ANRP pe vremea când Alina Bica făcea presiuni pentru retrocedările uriaşe care au dus-o ulterior în arest preventiv, şi procuror militar la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, calitate din care s-a pensionat anul trecut, pare să-i meargă din plin în politică.

La începutul acestui an, fostul procuror militar a părăsit postul de consilier al ministrului Transporturilor, buzoianul Felix Stroe, pe care l-a deţinut din octombrie 2017 dar a trecut, în numai o lună, prin trei consilii de administraţie, toate la companii de stat importante. Este vorba despre Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, de unde a demisionat în ianuarie 2018, Societatea Telecomunicaţii CFR şi Compania ­Naţio­nală Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, unde a fost membru provizoriu în consiliul de administraţie tot până în ianuarie 2018. Din februarie, Dorina Danielescu se regăseşte în administraţia Autorităţii Aeronautică Civilă Română RA, ca membru definitiv în CA.

La Portul Constanţa, Dorina Danielescu a fost, la acel moment, ,,vedeta” Consiliului de Administraţie.

Traseu de invidiat

De altfel, cariera Dorinei Danielescu, originară din Rm. Sărat, a avut o ascensiune de invidiat printre magistraţi. E drept, nu toţi au absolvit şi Colegiul Naţional de Apărare şi nu toţi sunt doctori în ştiinţe militare şi informaţii. Plecată de la Rm. Sărat, Dorina Danielescu a fost mai întâi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, dar în 2004 a devenit procuror şef al  Serviciului de Combatere a Crimei Organizate de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi după doar câteva luni, şefa DIICOT Ploieşti. În perioada noiembrie 2010 – martie 2011, a ocupat un post de consilier în Ministerul Justiţiei, la Direcţia de Afaceri Europene, anterior fiind şef serviciu contencios-admi­nistrativ la Autoritatea pentru Cetăţenie, mai apoi a fost numită de Emil Boc în funcţia de secretar de stat – preşedinte al Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, unde a întâlnit-o pe Alina Bica.

Conflict cu Alina Bica

Conform declaraţiilor făcute de directorul său de cabinet, Lucian Păun, numirea buzoiencei Danielescu la şefia ANRP a dat mari bătăi de cap grupării mafiote care voia să obţină despăgubiri uriaşe de la stat. Şeful de cabinet al Dorinei Danielescu povesteş­te că aceasta era presată de Alina Bica să dea curs solicitărilor de retrocedări, dar refuza pentru că îi era teamă de procurori.

Pentru că presiunile erau tot mai mari, şefa ANRP a minţit-o pe Bica şi i-a spus că a trimis către premier documentele pentru comisie. Alina Bica a intervenit până la Emil Boc, la acea dată premier. Aşa a aflat că Dorina Danielescu nu trimisese niciun act şi au început reproşurile. ,,Voi nu înţelegeţi că mă distrugeţi, îmi rup capul, nu vă daţi seama? Sunteţi prea mici ca să vă puneţi cu alţii. Voi trebuie doar să convocaţi comisia, de restul ne ocupăm noi”, i-ar fi spus, plângând, Alina Bica Dorinei Danielescu. Disperarea Alinei Bica a mers până într-acolo încât a mers la spital la Dorina Danielescu, care era alături de tatăl ei. Alina Bica şi Ionuţ Mihăilescu s-au autoinvitat la spital. Alina Bica a spus că va avea grav de suferit din partea unor persoane, menţionând un anume ,,Dorin”. După aproximativ o oră de discuţii tensionate, Alina Bica a leşinat, susţin jurnaliştii de la România TV. În ciuda spectacolului mediatic cu Alina Bica, Dorina Danielescu nu a făcut nicio declaraţie publică.

De altfel, râmniceanca i-a acuzat de ,,nereguli grave“ pe cei care au gestionat despăgubirile în perioada 2005-2011, arătând că în 80 la sută dintre cazuri au lipsit certificatele de moştenitor.

La scurt timp a fost demisă de premierul Victor Ponta. Din iunie 2012 până în februarie 2013 a fost şef Birou Consilieri Civili ai Ministrului Apărării Naţio­nale Corneliu Dobriţoiu, având atribuţii de coordonare şi control, prin Ordinul Ministrului Apărării Naţionale al activităţilor desfăşurate de Corpul de Control al Ministrului, Direcţia de Audit, Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor şi orice alte atribuţii care impuneau verificarea atât a bazei legale cat şi a probatoriului care stătea la baza rapoartelor înaintate ­Mi­nistrului Apărării Naţio­nale. În acestă perioadă a primit gradul de colonel, fără să aibă la bază pregătire militară.

S-a întors în magistratură şi pentru doar două luni, până în aprilie 2013, a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Atunci, Dorina Danielescu a fost găsită incompatibilă de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), întrucât era, concomitent, atât magistrat civil la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, cât şi procuror militar. Controlul ANI a venit chiar în urma unei sesizări a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Din aprilie 2013 până în octombrie 2017 a fost procuror militar la Parchetul de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, având gradul de colonel magistrat doctor.

În octombrie 2017, la 49 de ani, s-a pensionat. A apărut, însă, în presă după ce a avut un incident cu angajaţii Hotelului Hilton din Sibiu, care nu i-au făcut un tratament facial cores­punzător la SPA-ul hotelului şi pentru care managerii acestuia i-au plătit procu­roarei despăgubiri de 2.000 de euro, pentru a evita scandalul.

Soţul Dorinei Danielescu este Adrian Danielescu, managerul Spitalului municipal Rm. Sărat.

De unde legătura cu Felix Stroe

Felix Stroe, fost ­mi­nistru al Transporturilor, cel care conduce colosul Regia Autonomă Jude­ţeană de Apă Constanţa, este născut în judeţul Buzău. Este fost comandant de nave de război, actualmente preşedinte al Asociaţiei Române a Apei. El are dublă cetăţenie, română şi moldovenească, şi conduce filiala PSD Constanţa din 2015, după demisia lui Radu Mazăre.

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea buzoiană Valea Teancului, din comuna Verneşti. După ce a urmat cursurile Liceului ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, în perioada 1970-1974 Felix Stroe a studiat la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1978. De asemenea, între 1985 şi 1987 a urmat Academia de înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, pe care a absolvit-o cu media 9,45. În perioada 1978–1991 Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei ­Mi­litare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 şi până în anul 2000 a desfăşurat activităţi în domeniul privat, fiind acţionar sau asociat şi administrator la societăţi comerciale din domenii ca turism, comerţ, producţie industrială, industrie alimentară şi prestări de servicii. între 2000–2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Începând din aprilie 2003 până în prezent, el conduce Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa. De asemenea, între 2008 şi 2014, Felix Stroe a fost preşedinte al Patronatului Român al Apei şi prim-vicepreşe­dinte al Asociaţiei Române a Apei, iar din 2014 este preşedinte al Asociaţiei Române a Apei.

loading...
error: Content is protected !!