Politic

Bădulescu îl trădează și pe Tăriceanu

O nouă ruptură în partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, vechi parte­ner de coaliție al PSD. Din cei șapte senatori rămași după ce Teodor Meleșcanu, actualmente lider al Senatului, a fost dat afară din partid, doar trei vor merge în grupul format cu PRO România, partidul lui Victor Ponta. Potrivit unor surse din interiorul Alianței Liberalilor și Democraților, citate de PSnews, alături de Călin Popescu Tăriceanu vor merge doar senatorii Marius Nicoară și Iani Popa, cel din urmă fiind propunerea ALDE pentru șefia Senatului.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, luni, că se va afilia grupului parlamentar al Partidului Social Democrat, iar cealaltă parte a colegilor săi care nu vor merge cu Tăriceanu – prin­tre care și senatorul de Buzău Dorun Bădulescu – vor face același lucru. Conform surselor citate, „răzvrătiții” din Alianța Liberalilor și Democraților iau în calcul posibilitatea înființării unui nou partid în care să nu se mai regăsească Varujan Vosganian și Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, senatorii neafiliați Ionuț Sibinescu și Daniel Zamfir, dar și Teodor Meleșcanu, președintele Senatului, toți trei ex-ALDE, au anunțat în plenul Senatului că începând de luni vor activa ca senatori afiliați Partidului Social Democrat.

Tăriceanu, lăsat fără „zestre”

Situația complicată în care se află Călin Popescu Tăriceanu devine și mai complicată pentru demersul opoziției de a înlătura Guvernul Viorica Dăncilă. PSnews.ro a calculat, după ultimele informații, cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și, în acest context, numărul de voturi de care actuala opoziție ar avea nevoie ca să dea jos Guvernul Dăncilă.

Astfel, se constată că ­arit­metica parlamentară nu prea este de partea opoziției în acest caz. Chiar dacă Victor Ponta se va decide într-un final să voteze moțiunea de cenzură, numărul de parlamentari nu va fi modificat pentru ca aceasta să și treacă. Practic, rămâ­nând cu doar câțiva parlamentari, „zestrea” cu care Călin Popescu Tăricea­nu vine la moțiune este destul de săracă.

Partidul Național Libe­ral are 94 de parlamentari (69 deputați și 25 de senatori), USR are 40 de parlamentari (27 de deputați și 13 senatori), Partidul Mișcarea Po­pulară (PMP) are 12 parlamentari (deputați), UDMR vine cu 30 de parlamentari (21 de deputați și 9 senatori), iar ALDE cu 9 parlamentari (3 senatori și 6 deputați). Astfel, cei care s-au alăturat până acum, cel puțin la ni­vel declarativ, demersului de a da jos Guvernul Dăncilă, au un total de 185 de voturi, un număr insuficient ca moțiunea să treacă.

Iată că senatorul de Buzău Dorin Bădulescu pare a se apropia cu pași înceți, dar siguri, către Partidul Social Democrat, după ce demersurile sale de a fi reprimit în Partidul Național Liberal se arată a fi sortite eșecului, mai ales după ce prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat că va intra în conflict cu conducerea națională a liberalilor dacă aceasta va accepta primirea în partid a unor traseiști din ALDE: ,,Lucrurile sunt simple: dacă moșmondim și ne uităm că trei de la ALDE vor să meargă la PNL sau la USR, să vedem că-s băieți buni, eu vă zic NU! Cei care au guvernat alături de PSD și și-au asumat guvernarea alături de PSD nu au ce să caute alături de cei care vor să scoată România din marasmul ăsta (…) Noi nu am luat parlamentari de la ALDE pentru că transferul de parlamentari aparține altei epoci, pentru că traiseimul politic este cea mai mare plagă a acestei țări. Gândiți-vă că PMP a intrat în Parlament cu 26 de parlamentari și mai sunt 14 sau 16, restul au fugit la putere. Ar fi anormal! Gândiți-vă PNL a intrat cu 99 de parlamentari și unii dintre ei au plecat la ALDE. Păi cum vă imaginați că, eu, Rareș Bogdan, atât timp cât am un cuvânt de spus în PNL, voi accepta ca un fost parlamentar PNL care a fugit la ALDE sau PSD să revină în PNL. Cu riscul să plec eu, nu voi accepta niciodată așa ceva”, spunea, săptămâna trecută, la B1 TV, Rareș Bogdan.

Reamintim că Dorin Bădulescu a părăsit Partidul Național Liberal în toamna anului 2016 în favoarea Partidului Mișcarea Populară, pe listele căruia a și fost ales senator. Ulterior, mirosul plăcintei puterii l-a determinat să părăsească PMP pentru a se înscrie în ALDE. După ce Alianța Liberalilor și Democraților a părăsit guvernarea – și are toate șansele ca, în 2020, să părăsească și Parlamentul -, Bădulescu s-a declarat ,,liber de contract” și se află în căutarea unui colac de salvare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker