Actualitate

Autoritățile în alertă/ Virusul pestei porcine, răspândit de asistentul veterinar care a trecut prin gospodăriile din Vadu Pașii

Comuna Vadu Pașii  poate fi prima din județul Buzău unde autoritățile ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în cazul în care virusul pestei porcine africane se va extinde și vor apărea focare secundare celui confirmat la mijlocul săp­tămânii trecute în satul Focșănei, în gospodăria unui asistent veterinar.

Veterinarii sunt în alertă după ce, în urma confirmării cazului de pestă porcină africană la toți cei patru porci din gospodăria unui asistent veterinar din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii, o altă suspiciune a apărut joi, de această dată, în satul-reședință al comunei, într-o gospodărie unde specialistul ar fi efectuat un tratament la începutul acestui an. Cei doi purcei bolnavi au fost eutanasiați, iar probele au fost trimise pentru ana­liză la Institutul de Diagnostic pentru Sănătatea Alimentelor București, iar rezultatele au fost pozitive.

Cazul de la Focșănei este destul de complicat și a îngrijorat suplimentar autoritățile după ce s-a aflat că proprietarul gospodăriei cu PPA este asistent veterinar. Nu este clar încă dacă veterinarul a cumpărat carne infestată, a intrat în contact cu carne infestată sau dacă a luat virusul dintr-una dintre gospodăriile în care a aplicat tratamente. Încă de miercuri, reprezentanții DSVSA Bu­zău au declanșat o anchetă epidemiologică, iar dacă nu se va ajunge la un rezultat, cazul va fi trimis spre rezolvare instituțiilor abilitate.

Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, a precizat vineri în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor că urmează să fie făcut un recensământ al tuturor porcilor din comună pentru a se ști exact efectivul de suine, având în vedere că în majoritatea gospodăriilor au fost sacrificați porci înainte de Crăciun.

Vineri, în ședința CLCB, la care a participat și primarul comunei Vadu Pașii, Gheorghe Firon, a fost adoptat planul de măsuri în cazul focarului de la Focșănei, printre care și interzicerea ridicării laptelui din cele două zile, miercuri și joi, de către procesatori, fără să fie notificată D.S.V.S.A. și fără supraveghere de specialitate.

Autoritățile județului iau în calcul însă apariția mai multor focare secundare în comuna Vadu Pașii, caz în care ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în ceea ce privește stoparea extinderii bolii, deși până acum județul Buzău este singurul din țară unde nu s-a trecut la sacrificarea în masă a suinelor din focarele de pestă porcină africană. „Nu vreau să ne pronunțăm despre ce a fost și de ce ne-am luat angajamentul să nu ucidem în celelalte focare, nu vreau să ne antepronunță la ce va urma, pentru că în situația în care vor apărea mai multe focare atunci vom lua decizia, după ce ne veți spune prevederea legală”, a fost replica prefectului Carmen Ichim pentru directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu, când acesta a dat de înțeles că s-ar putea lua și măsura extremă de ucidere a porcilor din zona de protecție, dacă situația o va impune.

Deocamdată, localnicii sunt sfătuiți să respecte măsurile sanitar-veterinare în gospodării, prin instalarea de dezinfectoare individuale. Potrivit hotărârii luată vineri de membrii Centrului Local pentru Controlul Bolilor, localitățile din zona de protecție și de supraveghere a focarului sunt pe raza județului Buzău și au fost stabilite de către Direcția Sani­tară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, după cum urmează:

– Zona de protecție: Focșănei, Gura Câlnăului, Băjani, Vadu Pașii – parțial și Mărăcineni – parțial.

– Zona de supraveghere: Potârnichești, Poșta Câlnău, Zilișteanca, Aliceni, Boboc-Gară, Boboc – parțial, Scurtești, Stăncești, Dâmbroca – parțial, municipiul Buzău, Mărăcineni, Că­pățânești, Potoceni, Mătești, Brădeanca și Vernești – parțial.

Trei focare închise

Reamintim că, miercuri, DSVSA Buzău a fost notificată cu privire la înregistrarea unei mortalități la un porc domestic dintr-o gospodărie din satul Focșănei, comuna Vadu Pașii.

O echipă a DSVSA s-a deplasat la fața locului pentru ridicarea cadavrului unui porc de aproximativ 200 kilograme, ocazie cu care s-a constatat că în aceeași gospodărie mai existau trei suine care prezentau stări febrile, două cu simptome mai puțin accentuate și una în stare de agonie.

Animalul găsit în agonie a fost eutanasiat și transportat, împreună cu cadavrul raportat inițial la sediul DSVSA Buzău, și s-a efectuat o decontaminare temeinică a gospodăriei.

În urma necropsiei, au fost evidențiate unele lezi­uni ale organelor interne care ar putea fi atribuite și pestei porcine africane (în cazul ani­malului eutanasiat de către echipa trimisă la Focșănei).

Ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la fața locului pentru a sacrifica și ceilalți doi porci și s-a efectuat încă o dezinfecție a gospodăriei.

Probele recoltate de la toate cele patru animale au fost trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București, pentru efectuarea analizelor specifice în PPA, iar joi a fost confirmată boala în toate cele patru cazuri.

Situația de la Vadu Pașii este cea mai gravă dintre toate cazurile intrate până acum în atenția medicilor sanitar-veterinari buzoieni, având în vedere că boala ar fi putut fi împrăștiată de asistentul veterinar în toate cele șase sate ale comunei.

Direcția Sanitară Vete­rinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru res­pectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

În data de 11 decembrie 2018, au fost stinse primele două focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate de la începutul lunii septembrie, în două gospodării din localitățile Lunca și Pănătău.

Absența virusului bolii a fost demonstrată de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 20 de probe recoltate de la porcii din zona de protecție și din zona de su­praveghere (pe o rază de 10 km).

Ulterior, a fost închis și focarul de la Puieștii de Jos. La sfârșitul acestei luni, ar urma să fie închise și focarele de la Amara, comuna Balta Albă, iar luna viitoare cel de la Mărgăriți, comuna Beceni, unde, în data de 7 ia­nuarie, au fost introduși doi porci santinelă în gospodăria afectată. Cei doi porci-santinelă repartizați în exploatația nonprofesională vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile, până în data de 21  februarie, ulterior fiind recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenței anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Niciun porc nu poate părăsi exploatația înainte de cu­noașterea rezultatelor ne­gative ale examenelor serolo­gice. În cazul în care

niciunul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă a exploatațiilor menționate mai sus și respectiv vor fi ridicate toate restricțiile sanitar veterinare.

De la confirmarea acestor focare de PPA, autoritățile au intervenit prompt și au acționat, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislație, pentru lichidarea focarelor și prevenirea răspândirii virusului. Cazul de la Vadu Pașii este însă cel mai problematic, având în vedere că asistentul veterinar a efectuat tratamente în multe gospodării din comună, iar răspândirea virusului ar putea duce la apariția mai multor focare secundare de PPA. În acest caz, nu este exclus ca autoritățile să fie obligate să decidă sacrificarea tuturor suinelor din zona afectată pentru limitarea extinderii focarelor de boală.

De aceea, orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA județeană sau oricărei autorități locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexis­tând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker