Actualitate

Autoritățile au pierdut lupta cu pesta porcină africană în mediul sălbatic

Așa cum autoritățile au anticipat încă de acum câteva luni, pesta porcină africană continuă să se extindă în me­diul sălbatic. Ultimul caz a fost confirmat zilele trecute pe fondul de vânătoare Grăjdana gestionat de A.J.V.P.S. Buzău la un mistreț împușcat în cadrul unei partide de vâ­nătoare, după ce pe 26 iunie un alt caz a fost confirmat pe un fond de vânătoare din zona Monteoru.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării PPA la porcul mistreț

În acest moment, pesta porcină africană evoluează în județul Buzău în cinci focare din exploatații non profesio­nale declarat în trei localități, respectiv orașul Pogoanele (un focar), satul Căldărăști ( un focar ), sa­tul Cochirleanca (două focare) și Valea Râmnicului (un focar).

În mediul silvatic prezența virului Pestei Porcine africane a fost confirmată în 21 cazuri la mistreț pe raza a 10 fonduri de vânătoare – 57 Zărnești (un caz), 26 Umbrărelu (două cazuri) 39 Breazău (1 caz), 44 Câlnău (două cazuri), 27 Berca (trei cazuri), 41 Beceni (patru cazuri), 42 Aldeni (patru cazuri), 45 Dedulești (două cazuri), 20 Monteoru (un caz) și 23 Grăjdana.

De la declararea primului focar de pestă porcină africană, în septembrie 2018, au fost stinse 20 focare la porcul domestic.

Dacă autoritățile vete­rinare din România sunt competente în ceea ce privește gestionarea focarelor de boală la porcii domestici, continuarea circulației virusului pestei porcine africane în rândul populației de mistreți re­prezintă o amenințare continuă la adresa producției interne de porcine în țară. Printre recomandările Comisiei Europene, făcute încă de anul trecut, se numără și reducerea efectivului de mistreți, obiectivul fiind de a atinge o densitate maximă a populației de mistreți de 0,5 capete de mistreț pe km pătrat.

Reprezentanții Comisiei Europene susțin că autoritățile competente trebuie să aplice cu strictețe cerințele de identificare a porcilor și de biosecuritate în zonele cu risc mare. În caz contrar, riscul de reapariție a bolii în zonele repopulate este mare, iar viitoarea viabi­litate a producției comerciale de porcine este incertă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker