ActualitateCultură

Aura Cășaru duce mai departe povestea opincilor din Buzău la Târgul de Turism al României

Aura Cășaru, fondatoare a Asociației „Zestrea Bisoceană”, se află astăzi  la Romexpo, la standul Consiliului Județean Buzău, ca să îi ajute pe vizitatori să decopere  tainele opincăritului. De câțiva ani, această asociație oferă tuturor celor care îi trec pragul, la Bisoca, posibilitatea să redescopere meșteșuguri de pe vremea bunicilor, odată cu tradițiile și  obiceiurile locului. Una dintre preocupări este să  le deslușească meșteșugul realizării opincilor. Și nu face acest lucru oricum ci inițiază o adevărată călătorie în timp pentru a le transmite călătorilor, turiștilor și uneori chiar și oamenilor locului care au uitat de ele, povești și tehnici străvechi.

Cei interesați să afle cum  se fabrică o pereche de opinici au fost îndrumați să își realizeze propria pereche  numai bună de purtat. Același lucru se întâmplă astăzi la târg; poate o diferență totuși, pentru că, acolo, acasă, la Bisoca, cei care își făceau opinicile le și încercau prinzându-se într-un cerc și învățând un dans popular din zonă, ca pe vremea horelor de altă dată.

Cele trei fete ale familiei Cășaru,  Aura, Cristina și Elena au recuperat peste 100 de ani de istorie cuprinsă într-o casă renăscută cu toate tradițiile și obiceiurile zonei Bisoca și  i-au redat comunității odată cu  înființarea unei  asociații intitulată sugestiv „Zestrea Bisoceană”.

Pentru ele „acasă” reprezintă Bisoca, au lăsat Capitala și s-au întors de câțiva ani în localitatea natală pentru a reda oamenilor pofta de viață, cu hore și șezători, și a le reînsufleți dorința de a crea obiecte populare după tradiția locului.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker