marți, 24 noiembrie 2020

Atenţie la muşcăturile de căpuşe!

Vremea frumoasă de afară i-a scos pe buzoieni la plimbare în parc sau în pădure. Specialiştii din sănătate spun că ar exista ceva care, în această perioadă, poate periclita ieşirea la iarbă verde, ieşirile în parc sau excursiile în natură. Este vorba de prezenţa în iarbă a că­puşelor.

Peste 20 de buzoieni au ajuns la medic, în ultima săp­tămână, cu muşcături de căpuşe şi a fost înregistrat deja şi primul caz de boală Lyme din acest sezon, confirmat la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală. Este vorba despre un bărbat din mediul rural, care a fost muşcat de căpuşe şi care a primit tratamentul adecvat, fiind externat când starea i s-a îmbunătăţit.

De cele mai multe ori, muşcătura căpuşelor nu provoacă durere imediată. Abia după ce căpuşa a căzut sau a fost îndepărtată, poate să apară la nivelul pielii o reacţie alergică observabilă prin leziuni roşiatice, spre exemplu, însoţită de mâncărime. În situaţia în care cineva este muşcat de căpuşe, epidemiologii recomandă să nu încerce să o extragă singur. „Trebuie să apelăm la prima unitate medicală autorizată, apoi mergem la medicul infecţionist care ne recomandă tratament”, spune medicul epidemiolog Carmen Scântei, din cadrul DSP Buzău. În perioada de 14-21 de zile de la înţepătură, dacă persoana prezintă modificări în starea de sănătate, care poate semăna, spre exemplu, cu o gripă, se fac investigaţii de laborator, mai spune specialistul.

Pentru a ne proteja de căpuşe, trebuie să luăm măsuri privind ţinuta vestimentară, atunci când ieşim al iarbă verde,  dar trebuie să avem în vedere şi protecţia animalelor de companie, sfatul medicilor veterinari fiind acela de a nu le permite să rătăcească prin buruieni şi iarbă înalte, şi să facem deparazitarea acestora, atât intern, cât şi extern.

loading...
error: Content is protected !!