Actualitate

Ateliere civice pentru buzoienii care vor să știe cum arată o administrație locală eficientă

Fundația Comunitară Buzău organizează în zilele de 2 și 3 aprilie ateliere civice pentru buzoieni, în care participanții vor avea ocazia să  învețe despre cum arată o administrație locală eficientă, colaborarea între administrația publică locală și comunitate, transparența deciziilor la nivel local sau modul în care investițiile publice și private trebuie făcute în concordanță cu prioritățile și nevoile comunității. Mai mult decât atât, participanții vor regăsi și o colecție de povești inspiraționale, modele de cetățeni care au reușit să schimbe locuri, cartiere, servicii publice ineficiente, să aducă o schimbare pozitivă în educație, politici publice, legi.

Atelierele sunt dedicate tuturor cetățenilor cu vârstă de peste 16 ani, care locuiesc în județul Buzău, participarea fiind gratuită, în limita locurilor disponibile și cu păstrarea normelor de protecție cu privire la limitarea efectelor pandemiei de COVID-19. Înscrierile se fac până pe data de 31 martie, completând un formular aici

Prin participarea la aceste ateliere, buzoienii vor avea ocazia de a contribui la crearea unui campanii la nivel local ce vizează impulsionarea colaborării între comunitate și administrația publică.

Povestea acestui proiect a început în vara anului 2021, când echipa Fundației Comunitare Buzău a organizat un focus grup cu reprezentanți ai administrațiilor publice și ai societății civile pentru a identifica prioritățile de dezvoltare de la nivelul județului Buzău, am continuat cu sondaj privind aceste priorități, dedicat buzoienilor și am concluzionat cu o conferință națională organizată împreună cu alte patru comunități locale din România.

Ateliere civice sunt parte a unui program care se desfășoară în 5 comunități din România (București-sector 1, Buzău, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Timișoara), sub coordonarea Centrului Român de Politici Europene (CRPE).

Care sunt cele mai importante priorități ale comunității buzoiene

Peste 400 de buzoieni au răspuns unui sondaj prin care li  se solicita opinia cu privire la cele mai importante priorități  ale comunității. Din acest sondaj a reieșit faptul că prioritățile buzoienilor sunt creșterea calității spațiului verde și amenajarea de noi spații verzi, colectarea și managementul deșeurilor și dezvoltarea de strategii în turism și management de destinație.

Pornind de la aceste rezultate, reprezentanții Fundației Comunitare spun că  în etapele următoare vor lucra împreună cu participanții la atelierele civice pentru a identifica cele mai bune soluții la problemele comunității pe care le vor implementa cu scopul de a crește gradul de colaborare la nivel local. Mai multe informații aici

Evenimentul se va desfășura în Municipiul Buzău, locația va fi transmisă ulterior.

Fundația Comunitară, o organizație care construiește infrastructură

Fundația Comunitară Buzău este o organizație care construiește infrastructură (fonduri, programe, finanțări) ce conectează oameni cu inițiativă, idei și resurse din județul Buzău. În 3 ani de activitate, am adunat fonduri de la companii, organizații naționale și donatori individuali și am finanțat 17 organizații. Scopul Fundației Comunitare este să dezvolte resursele locale și să susțină transformarea județului Buzău într-un loc mai bun pentru noi și copiii noștri. Împreună ne implicăm activ și proactiv în domenii importante de interes comun precum educație, sănătate și mediu înconjurător. Fundația Comunitară Buzău este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din România și peste 2 000 în întreaga lume.  Mai multe informații aici

Acest eveniment e parte a proiectului „Activism civic în practică – sprijin pentru cetățenii activi în susținerea unor servicii publice eficiente și transparente la nivel local” derulat de Centrul Roman de Politici Europene – CRPE, în parteneriat cu Fundația Comunitara Buzău, Fundaţia Comunitară Vȃlcea, Fundația Comunitară Banatul Montan și Fundaţia Comunitară Timişoara cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 „Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker