Actualitate

„Atelier anticorupție” pentru elevii buzoieni

În perioada noiembrie 2018-1 iunie 2019,  Serviciul Judeţean Anticorupție derulează, cu elevi din colegiile şi liceele din judeţul Buzău, un proiect sub denumirea „Atelierul anticorupție”, care constă în activități de promovare a atitudinii civice și de informare cu privire la noţiunile incidente din domeniul anticorupţie. Concret, elevii buzoieni sunt învăţaţi să nu ia şi să nu ofere mită, care sunt formele, cauzele şi consecinţele corupţiei, precum şi cui se pot adresa dacă sunt martorii unor fapte de corupţie. Proiectul a debutat în ianuarie cu activităţi de informare cu tematică anticorupţie susţinute de lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupție.

Întâlnirile cu elevii se finalizează cu un concurs, la finalul căruia se stabileşte participantul la etapa finală. La sfârşitul activităţii susţinute la un liceu,  lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupție organizează pe loc un concurs cu întrebări din noţiunile pe care le-au prezentat. „Le oferim chestionare la finalul activităţii şi cei cu punctajul cel mai mare se califică în finala de pe data de 1 iunie”, a declarat comisar-şef Gabriel Ilie, din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupție Buzău. Finala va avea loc, şi în acest an,  la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, care, de asemenea, este partener în acest proiect al Serviciului Judeţean Anticorupţie, alături de Consiliul Judeţean şi de Inspectoratul Şcolar.

Proiectul nu este la prima ediţie, însă în cei câţiva ani de la iniţierea sa, numărul liceelor interesate să participe la proiect a crescut. „Concursul a fost iniţial la câte un liceu de la Râmnic, apoi s-au alăturat şi licee din municipiul Buzău, precum Liceul <Neniţescu>, Liceul <Henri Coandă>. Pentru că elevii erau receptivi la noţiunile pe care noi le explicam, în urma unor discuţii avute cu Consiliul Judeţean Buzău şi cu Inspectoratul Şcolar Buzău, am considerat că ar fi benefic să-l  extindem în toate unităţile de învăţământ, cu preponderenţă la clasele a XI-a, pentru că ei înţeleg şi noţiunile juridice, ce înseamnă infracţiunile de corupţie, vulnerabilităţi şi competenţa instituţiilor, dar şi ca urmare a faptului că ei urmează să intre în circuitul civil cu drepturi depline. Majoritatea elevilor de clasa a XI-a împlinesc 18 ani, devin conducători auto, depun documente la instituţii, intră în contact cu funcţionarul public. Informaţiile sunt mai aplicate decât la ora de educaţie civică, le este prezentată cazuistica şi materiale video mai pe înţelesul lor”, spune Gabriel Ilie.

Pentru acest proiect Serviciul Judeţean Anticorupţie Buzău atrage pe parcurs şi alţi parteneri, în funcţie de obiectivele pe care doreşte să le atingă dar şi de interesul manifestat de elevi. Astfel, la Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău, echipei Serviciului Judeţean Anticorupție s-a alăturat şi echipa antidrog din cadrul CPECA Buzău. De asemenea, proiectul are şi o componentă non-formală, iar pentru partea de educaţie de acest tip Serviciul Judeţean Anticorupție Buzău a atras o organizaţie de la Râmnicu Sărat. „Atragem, pentru 1 iunie, pentru partea de educaţie non-formală, o organizație non-guvernamentală de la Râmnicu Sărat, <ATCE Speranţa Râmniceană>”, a precizat comisarul-șef Gabriel Ilie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker