Politic

Astăzi, al doilea vot în pandemie

Buzoienii sunt aşteptaţi astăzi, între orele 7.00 și 21.00, în secţiile de votare organizate pentru alegerile parlamentare, pentru a-i alege pe cei trei senatori şi șapte deputaţi care îi vor reprezenta în Parlament în următorii patru ani. Este al doilea vot în România desfășurat în pandemia de Coronavirus, după cel de la alegerile locale din 27 septembrie.

La alegerile parlamentare din acest an pot vota cetăţenii români care au vârsta de 18 ani împliniţi în ziua de 6 decembrie. Nu au drept de vot cei cărora le-au fost interzise drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească.

Românii care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care în ziua votării se află în ţară pot vota în baza următoarelor documente: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Pot vota şi cei al căror act de identitate  a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020.

Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Cum se va desfăşura votul în contextul pandemiei

Guvernul a adoptat modificări la hotărârea privind instituirea stării de alertă, astfel încât să fie permisă circulaţia în ziua alegerilor, fără restricţii.

Potrivit hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată de către Executiv, „membrii birourilor electorale, personalul tehnic-auxiliar al acestora, candidaţii, persoanele acreditate şi alte persoane implicate în organizarea alegerilor, precum şi persoanele care le asigură transportul înspre şi dinspre sediile secţiilor de votare, birourile electorale de circumscripţie sau ale oficiilor electorale, fără restricţii, în toate localităţile, în perioada 06.12.2020 ora 23.00 – 07.12.2020 ora 05.00”.

În plus, pentru a înlesni exercitarea opţiunii electorale, la nivel naţional, circulaţia persoanelor este permisă în intervalul 06.12.2020 ora 05.00 – 07.12.2020 ora 01.00, fără restricţii şi fără prezentarea documentelor doveditoare ale motivului deplasării.

Toate secţiile de vot vor avea flacoane cu soluţie dezinfectantă şi toţi votanţii vor purta mască de protecţie, precum şi personalul din secţia de vot. De asemenea, la intrarea în secţie va fi luată temperatura fiecărei persoane, iar alegătorii vor trebui să respecte distanţa fizică de minim un metru. În sala de vot nu trebuie să fie prezenţi mai mult de cinci alegători în acelaşi timp.

Conform deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, „alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV). Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile”.

Totodată, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Ştampila „VOTAT” şi pixurile vor fi dispuse în aşa fel încât alegătorul să le poată lua singur, fără să aibă contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei, sub supravegherea acestora.

După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ştampila de control să rămână în afară şi le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.  În cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se menţiune despre aceasta în procesul-verbal al operaţiunilor de votare.

După ce îşi exercită dreptul de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de vot, timbrul autocolant sau ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker