marți, 26 mai 2020

Miercuri, de ziua Regelui Mihai/ Hasdeul, primul colegiu național din țară distins cu Crucea Casei Regale a României

          Colegiul „B. P. Hasdeu” din Buzău a fost decorat ieri în numele Majestății Sale Regelui Mihai I cu Crucea Casei Regale a României. Evenimentul a avut loc ieri în Sala Tronului a Palatului Regal din București, acolo unde Casa Regală l-a sărbătorit astăzi pe Regele Mihai cu ocazia împlinirii a 96 de ani.

          Directorul colegiului buzoian, Ionel Banu, a primit Crucea Casei Regale a României din partea principesei Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei, a  Principelui Radu și Principesei Maria.

          Cu aceeași ocazie au fost decorate o serie de personalități și colaboratori ai Casei Majestății Sale Regelui din țara noastră și de peste hotare.

          Crucea Casei Regale a României este o decorație instituită în data de 10 mai 2008 la Palatul Elisabeta și este limitată la un număr de 150 de membri. Crucea Casei Regale a României este destinată membrilor și colaboratorilor Casei Majestății Sale care ocupă poziții importante în administrație, în societatea civilă, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomației, precum și organizații naționale sau internaționale. Decorația este realizată din argint și email albastru. Este formată dintr-o cruce surmontată de o coroană regală. Pe față apare cifrul regelui cu patru coroane, iar pe verso apare stema regală. Panglica este argintie cu două dungi albastre pe margine. La bărbați panglica este dreptunghiulară, în timp ce la femei panglica are forma unei funde.

          Potrivit reprezentanților Hasdeului, instituţiua de învăţământ buzoiană este primul colegiu din  țară care primește această distincție. Hasdeul a primit această decorație cu ocazia împlinirii a 150 de ani de existență, pentru meritele deosebite în învățământul românesc și pentru profesorii și absolvenții de excepție ai colegiului.

loading...
error: Content is protected !!