Economic

Asocieri culinare cu vinuri dulci

Vinurile albe dulci sunt ideale pentru a însoți diverse feluri de mâncare, mai ales preparatele din bucătăriile sud-asiatice și indiene. Pe măsură ce aceste culturi devin mai interesate de vinuri pentru că există podgorii chiar și în India, Thailanda sau Myanmar, popularitatea vinurilor albe dulci va crește.

Asocierea vinurilor albe dulci sau demidulci

Orice vin alb poate fi realizat într-un stil dulce, fiind o tehnică de vinificație, nu o caracteristică a strugurilor, însă tradițional, câteva soiuri sunt produse în acest mod, incluzând: Riesling, Gewürztraminer, Moscato, Chenin Blanc sau Torrontés, iar aceste soiuri de vin (cu excepția Chenin) sunt cunoscute ca fiind aromatice datorită prezenței ridicate a unui compus aromatic numit terpenă.

Teoria asocierii

Pentru a verifica dacă un vin se potrivește cu un anumit fel de mâncare, există un test simplu. Ia o îmbucătură de mâncare, mestecă puțin și apoi ia o înghițitură de vin. Dacă vinul adaugă o aromă pozitivă, congruentă sau complementară, atunci ai găsit o combinație bună. În cazul vinurilor albe dulci, ia în considerare componentele lor de bază: dulceață, aciditate și intensitate medie-ușoară, iar folosind aceste atribute, le poți combina cu elementele unui fel de mâncare.

Vinurile albe dulci sunt o alegere excelentă pentru a completa o varietate de preparate culinare, oferind combinații surprinzătoare și sofisticate. Servite reci și având un conținut scăzut de alcool, acestea sunt perfecte pentru mâncăruri picante, deoarece dulceața lor temperează senzația de arsură și echilibrează aromele intense. În mod similar, vinurile albe dulci se combină excelent cu mâncărurile sărate, creând un efect dulce-sărat foarte plăcut.

În cazul preparatelor acre, vinurile albe dulci cu aciditate ridicată, precum Rieslingul, pot contracara sosurile pe bază de oțet, aducând un echilibru armonios în farfurie. Aceste vinuri, având o intensitate medie-ușoară, se potrivesc bine cu carne de intensitate similară sau cu tofu, oferind un contrast delicat. Sosurile asiatice cu zahăr, tamarind sau miere se completează perfect cu vinurile albe dulci, accentuând aromele și adăugând un strat suplimentar de dulceață preparatelor.

Când vine vorba de deserturi, evită ciocolata și alege deserturi cu caramel, fructe, vanilie sau nucă de cocos pentru a le asocia cu vinurile albe dulci, astfel încât să subliniezi și să îmbogățești aromele delicate ale vinului.

Pentru a începe, iată câteva exemple excelente de asocieri neconvenționale cu vinuri albe dulci. Gewürztraminer, datorită nivelului de alcool puțin mai ridicat și aciditatea mai scăzută, pare mai dulce și se potrivește bine cu mâncăruri fierte sau aburite cu arome subtile. Evită însă mâncărurile prea picante, cu excepția condimentelor maro, cum ar fi cuișoarele și anasonul. Gewürztraminer se combină excelent și cu arpagicul și ceapa verde, făcându-l o alegere perfectă pentru brunchuri cu Dim Sum.

Moscato d’Asti, datorită unui grad ridicat de dulceață, este ideal pentru deserturi. Nivelurile medii de dulceață pentru o sticlă de Moscato d’Asti variază între 90-120 g/L RS, comparabil cu Cola, dar cu aciditate mai scăzută, ceea ce îi crește dulceața percepută. Gustul delicat al Moscato dispare în fața unui tort de ciocolată bogat sau a unui budincă de pâine cu whisky. Așadar, asociază-l cu deserturi cremoase și bogate, cu arome mai subtile, cum ar fi caramel, vanilie și nucă de cocos, pentru a evidenția și completa notele delicate ale vinului.

Dacă ești în căutarea unui vin alb demidulce atunci merită să descoperi ce opțiuni te așteaptă în magazinul online al Cramei Budureasca. Aici sunt disponibile foarte multe opțiuni, toate de calitate, trebuie doar să le treci pe toate în revistă și să îți găsești favoritele. Apoi, te rugăm să împărtășești și cu noi care vinuri ți-au plăcut cel mai mult.

 

Articole similare