Monden

Aronia, o plantă de leac tot mai populară și în România

Beneficiile pe care aronia le aduce sănătății umane sunt cunoscute de foarte multă vreme de către vindecătorii populari.

Aronia este o plantă medicinală folosită de secole pentru diverse boli, dacă este administrată așa cum trebuie, nu “după ureche”.

O plantă străveche cu valențe binefăcătoare, redescoperită în zilele noastre

Faptul că aronia este extrem de prețioasă pentru sănătate se reflectă inclusiv în denumirea sa grecească: “aronia” înseamnă “fruct sănătos” sau mai exact “fruct aducător de sănătate”.

Inițial, această plantă nu era caracteristică pentru climatul nostru temperat, dar în prezent ea începe să fie cultivată de tot mai mulți entuziaști din diverse țări europene. Nu de alta, dar însăși clima sa modificat radical în ultima vreme, deci aclimatizarea sa nu mai este o provocare la fel de mare ca în trecut.

Importată din America de Nord, ea a fost cultivată cu mare succes mai întâi în Germania și Polonia, iar acum și la noi în țară.

Fructele sale, sub forma unor bobițe micuțe, au o compoziție foarte bogată în substanțe nutritive, extrem de benefice pentru sănătate, dar dacă ai anumite patologii ar fi bine să ceri în prealabil consumului avizul unui medic.

Dacă doctorul îți dă ok-ul, vei obține datorită aroniei un boost puternic de vitamine, oligoelemente și alți compuși activi.

Aronia depășește prin proprietățile sale pe cele ale morcovilor în privința betacarotenului, pe cele ale coacăzelor negre și citricelor în materie de vitamine.

În cantitate mai mică, în doza recomandată de doctor, aronia poate fi consumată chiar și de către persoanele cu diabet.

Toamna fructele acumulează tot ceea ce este necesar pentru germinarea semințelor și au avantajul că sunt transportate de păsările atrase de gustul lor. Ca urmare, aronia va fi tot mai populară și la noi, pe măsură ce cultivarea ei se va intensifica și, poate, va crește și spontan în natură.

Aronia, un ajutor important în prevenția cancerului

Amigdalina, prețioasa substanță care a fost găsită în compoziția acestei plante, îi conferă o amărăciune specifică.

Amigdalina este un remediu important în procesele oncologice, mai ales de când efectul său anticancer a fost deja demonstrat clinic prin studiile internaționale realizate de cercetători din institute prestigioase.

Totuși, moderația în consum este de bază când vorbim de aronia. În anumite condiții se pot elibera anumiți compuși toxici, așa încât diferitele părți ale plantei folosite pentru sirop, gem, compot, ceai, suplimente, trebuie ingerate cu acordul medicului curant și în dozele/cantitatea recomandate de acesta.

Aronia reglează producția de colesterol, depunerile de pe pereții vaselor de sânge, reduce nivelului de aciditate din stomac și îmbunătățește funcționarea sistemului excretor, reduce formarea gazelor intestinale, are proprietăți medicinale în sindromul durerii în patologia sistemului digestiv, întărirea sistemul imunitar etc.

Datorită efectului diuretic pe care aronia îl posedă, în prezent extractul de aronia este folosit și pentru prepararea de diverse medicamente hipotensive, diuretice și se prescrie inclusiv în patologii endocrine și metabolice.

Beneficiile aroniei au fost confirmate, precum am amintit, de multe studii clinice comandate de companii farmaceutice din întreaga lume, totuși trebuie spus că loc să curețe ficatul, în unele cazuri poate provoca migrația pietrelor, iar calculii biliari pot bloca conductele biliare și pot provoca colecistită acută la acei pacienți care în materie de remedii pe bază de plante se tratează pe principiul: “Cu cât mai mult cu atât mai bine!”

Nu uita că toate aceste componentele utile, chiar dacă sunt naturiste, pot deveni la un moment dat periculoase, deci e nevoie în prealabil de sfatul medicului.

În absența problemelor de sănătate anterioare, e bine să luați aronia la momentul potrivit și regulat. Așa o să vă puteți bucura de beneficiile pe care planta vi le poate aduce cu generozitate.

Aronia, folosită și în domeniul cosmetic

Utilizarea aroniei a încetat deja ca să mai fie legată doar de medicina complementară, dovadă că se fac cosmetice foarte bune pe bază de aronia.

Compușii din aronia stimulează acidul hialuronic, întinerește pielea, flexibilitatea acesteia.

Cojile și sâmburii sunt utilizați la fabricarea unor produse de curățat pielea.

Vrei să afli mai multe despre aronia și chiar să comanzi diverse produse din fructele acestui arbust? Intră chiar acum pe site-ul aronia-charlottenburg.ro!

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker