Cultură

Arhanghelii Mihail și Gavriil în tradiția populară

Ziua de 8 noiembrie se mai numește și „vara Arhanghelilor”, pentru că este ziua în care în calendarul ortodox este praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, când credincioşii ortodocşi fac trecerea de la venerarea sfinţilor şi a moaştelor la cultul îngerilor.

În calendarul popular soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește „capul Arhanghelului”, a doua zi „mijlocul Arhanghelului”, iar a treia zi „coada Arhanghelului”.

Se spune că Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, având aripi şi purtând săbii, ca simbol al biruinţei şi sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.

În tradiţia populară românească, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt fiinţe divine omniprezente în viaţa oamenilor, care veghează asupra oamenilor, arzându-le păcatele mărunte, având grijă ca sufletele să le fie curăţate de greşeală cu prilejul posturilor, rugându-se la Dumnezeu pentru ei.

Sfântul Arhanghel Mihail este cel care s-a luptat cu îngerii răi și i-a învins de aceea, Sfântul Mihail este văzut în mod tradiţional drept un înger războinic, aflat mereu în luptă cu diavolii, iar Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător peste soborul îngerilor buni.

Atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte. De aceea, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

Arhanghelul Mihail este simbol al biruinței și al dreptății și este de cele mai multe ori reprezentat purtând în mâini o sabie și respectiv cheile Raiului. Tot el veghează și asupra bolnavilor. În credința populară se spune că dacă veghează la capul bolnavului, acesta moare, iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.

Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinţei, este cel mai invocat în slujbele bisericeşti pentru a păzi de război, precum şi a obţine biruinţa în cazul unei lupte.

El este înfăţişat în iconografie purtând în mână o sabie de foc şi are misiunea să păzească Legea Lui Dumnezeu şi să-i biruiască pe duşmani.

În legendele populare se spune că Sfântului Mihail, Dumnezeu i-a dat să poarte fie protectorul Soarelui și Lunii, el fiind cel care dă drumul Soarelui sus pe cer când e vară.

Sfântul Arhanghel Gavriil al cărui nume înseamnă în limba ebraică, ,,bărbat – Dumnezeu’’, nume ce conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat şi îşi va asuma firea omenească, a binevestit Naşterea Domnului şi a Sfântului Ioan Botezătorul, a tâlcuit proorocului Daniel viziunile, a vestit naşterea Fecioarei Maria.

Arhanghelul Gavriil a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ, El este cel care a vestit întregii omeniri naşterea Domnului, fiind asociat revelaţiei divine, dar şi milosteniei şi îndurării. El este arhanghelul – mesager, cel prin intermediul căruia divinitatea transmite veşti şi mesaje omenirii, dar şi cel care patronează Paradisul. El transmite oamenilor, prin graţia divină, inspiraţie, intuiţie şi harul clarviziunii.

 

 

Articole similare