sâmbătă, 19 septembrie 2020

Aproximativ 11.000 de elevi buzoieni nevoiași încep școala fără tabletele promise de Guvern

Peste 11.000 de elevi buzoieni nevoiași vor începe luni școala fără tabletele promise cu surle și trâmbițe de guvernanți. Deși responsabilii au avut la dispoziție o vară întreagă să le cumpere, n-au fost în stare să ducă la bun sfârșit procedura.

Asta în condițiile în care în județul Buzău, până joi la ora prânzului era stabilit ca o localitate (Cernătești) să des­chidă noul an școlar sub cod roșu, adică cu toți elevii învățând online, iar alte 12 localități, printre care și municipiile Buzău și Rm. Sărat erau sub cod galben – scena­riu hibrid, adică elevii urmau să învețe prin rotație, o parte acasă, o parte în online. Însă, Institutul Național de Sănătate Publică a aprobat ieri, la solicitarea DSP, ca rata infecțiilor cu coronaviurs din toate localitățile să fie recalculată, cazurile din căminele focar nefiind luate în calcul. Astfel, județul Buzău, din cele  484 de unități școlare și preșcolare din județul Buzău 387 vor funcționa după scenariul verde, 97 de unități după scenariul galben și nicio unitate de învățământ nu va avea scenariul roșu.

Reamintim că încă din luna mai, Guvernul a promis că 250.000 de tablete îi vor aștepta pe copiii nevoiași la începutul școlii. 150 de milioane de lei au fost puse la dispoziție de Guvern prin Ministerul Educației. Firmele s-au arătat interesate, dar au fost ­desca­lificate, pentru că nu puteau să livreze tabletele până pe 10 septembrie. Așa că, până la începutul lunii septembrie, ­fu­se­seră cumpărate doar 80.000 de dispozitive.

„Chiar azi au venit 17 tablete la Cernătești”

„Din evidențele noastre la această oră, pe baza solicitărilor venite din școli, este nevoie de 1.800 de laptopuri pe care elevii să le folosească în clase, și aproximativ 11.000 de tablete pe care elevii să le folosească de acasă, în învățământul online. Vă pot spune că la nivelul municipiului Buzău tabletele sunt în cea mai mare parte asigurate. La Cernătești, unde se știa că se va învăța după scenariul roșu, astăzi (joi, n.r.) au venit 17 tablete și urmau să mai vină de la Ministerul Educației. În plus, avem și alte școli care fac demersuri să achiziționeze tabletele cu bani de la primării, urmând ca ulterior banii să fie decontați de la Guvern. Pe 7 septembrie a fost lansat spre consultare pu­blică ghidul pentru achiziția de tablete școlare, astfel încât primăriile să știe exact ce tablete să cumpere, pentru a nu risca să se trezească cu cheltuieli neeligibile. Este vorba despre niște caracteristici tehnice pe care aceste tablete trebuie să le îndeplinească pentru a asigura o bună ­funcțio­nalitate”, a declarat pentru OPINIA Ionel Meiroșu, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Cum s-a ajuns aici

Amintim faptul că licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce, Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o ­va­loare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în nouă loturi. În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Pentru restul de șase loturi, șefa ONAC, Cornelia Nagy, a precizat pentru Edupedu.ro că „nu s-au primit oferte conforme cu termenul de livrare din caietul de sarcini”, așa că licitația va trebui să fie reluată.

În legătură cu acest aspect, Cornelia Nagy a declarat miercuri, 9 septembrie, pentru HotNews.ro că „licitația pentru restul de șase loturi (n.a, res­pectiv achiziția a încă peste 160.000 de tablete dotate cu Internet) va fi reluată vineri, 11 septembrie. Aceste tablete ar putea ajunge în școli în lunile octombrie și noiembrie. Ana­lizăm acum cu Ministerul Educației noile termene ale procedurii”.

Pe 31 august, ministrul ­Edu­cației, Monica Anisie, anunța că i-a solicitat premierului Ludovic Orban demi­terea președintelui Oficiului Național de Achiziții Centra­lizate (ONAC), Cornelia Nagy, în urma rezultatului dezamăgitor al licitației privind achiziția de tablete pentru elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!