Sănătate

Aproape 35.000 de buzoieni suferă de diabet zaharat

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care acesta o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață lungă și sănătoasă dacă își pot gestiona boala. Cele mai importante componente în gestionarea eficientă a diabetului includ monitorizarea constantă a nivelului de glucoză în sânge; accesul la medicamente orale anti-diabetice și la insulină; accesul la educație și suportul psihosocial; accesul la alimentele sănătoase și condiții ce ar încuraja activitățile fizice.

„La nivelul județului Buzău sunt înregistrați 34.266 de pacienți diagnosticați cu diabet, dintre care aproximativ 7.000 de pacienți sunt sub tratament cu insulină. Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet zaharat sunt la grupa de vârstă 45-65 de ani. Repartizarea pe sexe este aproape egală. Ca noutate, la nivelul secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a SJU Buzău, unde activează doi medici primari de diabet (dr. Dana Marinescu și dr. Ecaterina Zoican) este că s-a început tratamentul la pacienții cu diabet zaharat tip I, cu infuzie continuă cu insulină-pompă de insulină și monitorizarea continuă a glicemiilor cu ajutorul senzorilor de monitorizare continuă  a glicemiilor”, anunță reprezentanții Spitalului Județean.

Dr. Dana Marinescu

„Chiar dacă este o boală tot mai des întâlnită, din fericire, diabetul este una dintre afecțiunile care pot fi prevenite, în cele mai multe cazuri, și atunci noi insistăm ca fiecare persoană să își facă un screening al valorii glicemiei, măcar o dată pe an. Așa, putem determina formele de prediabet, acea stare în care nivelul zahărului din sânge este ridicat și care poate evolua către diabet. Ca și recomandare, ar trebui ca populația să aibă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație sănătoasă și sport”, spune Dr. Dana Marinescu, medic șef secție Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – S.J.U. Buzău.

Dr. Ecaterina Zoican

Controlul medical periodic este cheia în managementul diabetului. Discutarea soluțiilor cu medicul specialist reprezintă, de asemenea, un rol important, deoarece accesul la tratamente de ultimă oră este esențial. Persoanele cu diabet au nevoie de acces neîntrerupt la medicamente, îngrijire, educație și sprijin. „Spre deosebire de diabetul zaharat de tip II, care  este mai frecvent la adulți, la copii de obicei, se întâlnește diabetul zaharat de tip I, care este diferit ca mecanism de declanșare față de diabetul de tip II, la copii, fiind o boală autoimună, cu distrugerea celulelor secretante de insulină astfel se impune insulino-terapia. De cele mai multe ori, părinții pot observa la copii anumite simptome cum ar fi: sete și consum mare de lichide , cu urinat chiar și pe timpul nopții; deși au poftă de mâncare, unii copii slăbesc foarte mult, fără un motiv evident. În aceste cazuri, este de preferat, ca părinții împreună cu copiii să se adreseze medicului de familie sau pediatrului pentru a fi evaluați și ulterior direcționați după caz”, spune dr. Ecaterina Zoican, medic primar Diabet Nutriție și Boli Metabolice.

Articole similare