marți, 22 septembrie 2020

Aproape 29 de milioane de lei, “prada” Fiscului în aprilie

405 controale au adus la suprafaţă obligaţiile fiscale  de la care s-au sustras agenţii economici certaţi cu legea

Evazioniştii par să nu se sperie uşor, nici de criză, nici de controale, nici de confiscări sau alte acţiuni de constrângere şi tras la răspundere din partea organelor abilitate. Aşa se explică faptul c, lună de lună, Fiscul, Garda Financiară şi Poliţia descoperă sume imense sustrase de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul consolidat al statului, cât şi delapidări sau alte fapte de natură penală la care se dedau cei care vor să se îmbogăţească fraudulos.

Aşa se explică faptul că, în aprilie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) se poate lăuda cu o “pradă” bogată. Cele 405 acţiuni de control s-au finalizat cu stabilirea unor venituri suplimentare pentru bugetele administrate de ANAF în valoare de 28.603.000 lei, dintre care 28.056.000 lei provenind de la persoane juridice, iar 547.000 lei de la operatori economici persoane fizice.

Potrivit directorului DGFP, Liviu Constantin Ilie, sumele atrase la bugetul general consolidat  “au rezultat în urma a 106 inspecţii fiscale, 15 controale încrucişate efectuate împreună cu colegii care lucrează în alte direcţii din ţară, patru cercetări la faţa locului şi 220 de controale inopinate derulate la agenţii economici din judeţ”.

Printre principalele cauze care au condus la stabilirea sumelor suplimentare atrase la buget se pot aminti: influenţarea bazei de impozitare cu unele cheltuieli nedeductibile fiscal, neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor impozabile, stabilirea incorectă a bazei de impozitare, calcularea şi înregistrarea eronată în evidenţa contabilă a unor impozite, taxe şi contribuţii datorate bugetului consolidat, înregistrarea pe costuri a unor sume fără a avea la bază documente justificative.

loading...
error: Content is protected !!