luni, 01 iunie 2020

Apocalipsa porcilor la Puieşti

• Şase din şapte sate ale comunei, în carantină din cauza pestei porcine africane

Pesta porcină s-a extins rapid în judeţul Buzău. La nicio săptămână după cele două focare de pestă porcină africană confirmate la Pănătău şi Lunca (oraşul Pătârlagele), un nou focar de boală a pus autorităţile în alertă, iar de data aceasta măsurile au fost extreme. 90 de suine, majoritatea purcei de până în 15 kilograme, au fost sacrificate preventiv într-o exploataţie de la Puieştii de Jos, localitate aflată la aproximativ 10 kilometri de Rm. Sărat, pentru a evita, spun autorităţile responsabile, răspândirea bolii.  Leşurile au fost îngropate apoi la marginea satului.

Existenţa virusului la animale din crescătorie a fost confirmată telefonic, joi noapte, şi imediat s-a trecut la sacrificarea tuturor porcilor, înainte de ­pri­mirea rezultatelor oficiale de la Bucureşti care să confirme diagnosticul pus de veterinarii de la Buzău în momentul efecturării necro­psiei unuia dintre animalele decedate. Două animale au murit acolo în noapte de miercuri spre joi, iar alte două, un purcel şi un porc adult de peste 100 de kilograme, au decedat în drum spre sediul DSVSA Buzău. Proprietarul crescătoriei a fost cel care a anunţat autorităţile şi imediat s-a trecut la acţiune. Îngrijorarea autorităţilor este cu atât mai mare cu cât cea mai apropiată gospodărie unde sunt crescute animale este la 200 de metri distanţă de focar. Primarul comunei, Florin Leaua, spune că poziţia autorităţilor locale este una ingrată, având în vedere că, pe de o parte trebuie să convingă proprietarii de porci să permită medicilor veterinari să acţioneaze în consecinţă, iar pe de alta să facă în aşa fel ca măsurile să nu fie radicale.

„Într-o fermă aflată în marginea satului Puieştii de jos, în partea de nord, spre norocul nostru, într-o zonă oarecum izolată faţă de celelalte gospodării, un număr de două animale au decedat pe parcursul nopţii. La prima oră a dimineţii, la 6,30-7,00, medicii veterinari erau convocaţi la dispensarul din sat, împreună cu medicul zonal. S-au deplasat la faţa locului, s-au identificat şi consider că toate celelalte măsuri care s-au luat pe parcursul zilei de ieri până azi-noapte spre miezul nopţii au fost corect luate. Oamenii au înţeles problema cu care ne confruntăm, ne-au dat concursul, avem toate materialele achiziţio­nate pentru a stopa sau pentru a ajuta echipele DSV care acţionează în focar. În continuare suntem pregătiţi să facem faţă. Nu o consider o provocare, îl consider chiar un dezastru care a căzut pe capul nostru. Este vorba de simţul de proprietate pe care îl au gospodarii din comună, este vorba de ataşamentul faţă de animalele pe care le-au crescut, este vorba de investiţia în gospodăria fiecăruia şi sperăm că măsurile vor fi luate cu calm, pe de-o parte, să şi limităm, sau să stopăm acest fenomen pe care nimeni nu şi l-a dorit, dar nici să producem mai mult rău decât s-a făcut până acum fără voia noastră. Vorbim de un bun al fiecărui gospodar, să-i spui ţăranului că porcul lui nu va mai fi porcul lui sau va trebui omorât, nu este uşor nici pentru medicii care acţionează, nici pentru noi care suntem undeva la mijloc”, a explicat vineri dimineaţă primarul comunei Puieşti, Florin Leaua.

În schimb, autorităţile, mai ales cele sanitar-ve­terinare, şi nu este doar cazul celor buzoiene, continuă să-şi spună poezia pe care o tot auzim de vreo două luni, cum că se vor lua doar măsurile legale.

Spre deosebire de alte judeţe, la Buzău nu s-a trecut imediat la uciderea animalelor din gospodăriile învecinate cu focarele de PPA. Nu s-a întâmplat nici la Pănătău şi nici la Lunca. Intenţia anunţată de către decidenţii DSVASA este să nu se procedeze altfel nici la Puieştii de Jos. Încă de vineri dimineaţă s-a trecut la inventarierea tuturor suinelor din comună, evaluarea lor medicală, iar unde nu există suspiciune de boală, animalele vor fi lăsate în viaţă.

Între timp, acolo au fost luate măsuri de dezinfecţie completă a exploataţiei afectate şi zonei adiacente, izolarea perimetrului, avertizarea locuitorilor, ­interzice­rea transportului de carne sau semipreparate din carne în zonă şi amplasarea a trei filtre dezinfectoare între focarul de PPA şi restul localităţii.

Primarul Leaua spune că luarea unor măsuri ­ra­dicale ar fi catastrofale, având în vedere că şase din cele şapte sate ale comunei Puieşti se află în perimetrul de pericol.

,,Ca urmare a confirmării celui de-al treilea focar de pestă porcină africană în com. Puieşti, jud. Buzău, DSVSA Buzău a prezentat în cadrul şedinţei de astăzi (n.r., vineri) a Centrului Local de Combatere a Bolilor planul de intervenţie pentru prevenirea răspândirii PPA, aprobat de către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Dintre măsurile adoptate menţionăm:

  • instituirea unei zone de protecţie de 3 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localităţile Puieştii de Jos, Puieştii de Sus, Măcrina, Plopi, Nicoleşti, Dăscăleşti;
  • instituirea unei zone de supraveghere de 10 km în jurul focarului, zonă care cuprinde localităţile Boldu, Râmnicelu, Colibaşi, Ştiubei, Fotin, Sălcioara – din jud. Buzău, precum şi Voetin, Băleşti, Codreşti, Spătăreasa, Ciorăşti, Mihălceni, Salcia Veche, Satu Nou – din jud. Vrancea;
  • informarea cetăţenilor cu privire la obligativitatea de a ţine închise toate porcinele, fără acces la păşunat şi bălţi, de a raporta toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte a porcilor din gospodăriile proprii, notificarea autorităţilor în cazul descoperirii de cadavre de porci în locuri pu­blice;
  • efectuarea unui recensământ al tuturor suinelor din zona de protecţie şi cea de ­suprave­ghere, evaluarea stării de sănătate a porcilor din zona de protecţie de către medicii sanitar-veterinari şi a unei anchete epidemiologice pentru a se determina cauza apariţiei focarului de la Puieştii de Jos;
  • interzicerea circulaţiei şi transportului porcilor în aceste zone, precum şi al cărnii şi produselor / semipreparatelor din carne cu excepţia celor aprobate de către autoritatea competentă;
  • dezinfectarea tuturor mijloacelor de transport şi echipamentelor utilizate pentru transportul porcilor sau altor animale;
  • interzicerea pătrunderii sau ieşirii oricărei specii de animal domestic în exploataţiile din zonele de protecţie şi supraveghere, în lipsa unei autorizări a DSVSA;
  • instalarea a trei filtre de control rutier şi dezinfectoare în zona focarului;
  • monitorizarea interdicţiei de funcţionare a târgurilor de animale de către IJJ Buzău şi, dacă situaţia o impune, de către DSVSA.

În cazul neînregistrării altor cazuri de PPA în zonă, focarul va fi declarat închis în termen de 40 de zile. De asemenea, trebuie menţionat faptul că, în lipsa altor cazuri de PPA, DSVSA BUZĂU A STABILIT CĂ, ÎN ACEST MOMENT, NU SE IMPUNE SACRIFICAREA PREVENTIVĂ A EFECTIVELOR DE PORCI DIN ZONA FOCARULUI”, a comunicat vineri Instituţia Prefectului.

Proprietarul porcilor omorâţi preventiv la Puieşti şi-ar fi făcut-o cu mâna lui

Autorităţile cred că, şi de această dată, ca şi la Pănătău şi Lunca, factorul uman este vinovat de apariţia pestei porcine africane la Puieşti, dar nu există vreo legătură între cele trei focare. Sunt voci care spun că proprietarul exploataţiei s-ar fi plimbat prin judeţe cu focare şi nu este exclus să fi adus chiar el virusul, din neglijenţă. La fermă ar fi fost aduşi muncitori şi din judeţul Brăila, care ar fi purtat virusul pe haine şi încălţăminte.

Măsura nu a fost luată încă în discuţie şi în judeţul Buzău, deşi efectivele de porci sălbatici sunt la fel sau poate mai mari decât în judeţul vecin, iar probabi­litatea ca aceştia să împrăştie virusul în zonele locuite este destul de mare.

„Legătură între cele două focare nu există. Am făcut precizarea că este focar primar, noţiunea de <focar primar> presupune ­exi­stenţa unui focar care nu este pus în legătură cu altul. Dacă vorbim de Pănătău şi, respectiv, Lunca, focarul primar este Pănătău, focarul secundar în directă legătură cu cel de la Pănătău este cel de la Lunca. Este o distanţă de peste 100 de kilometri, focarul de la Puieşti este considerat un focar primar, iar din datele strânse până acum există posibilitatea destul de accentuată să fie rezultatul tot al unei vehiculări umane.”, a declarat directorul DSVSA Buzău, Ciprian Botezatu.

De teamă că le vor fi luaţi porcii din coteţe fără să li se facă analize amănunţite şi fără să se stabilească dacă sunt sau nu infestaţi cu virusul PPA, localnicii au început să-şi taie animalele încă de joi.

În Brăila, undă verde pentru împuşcarea mistreţilor

În tot judeţul Brăila au fost înregistrate până acum 46 de focare în 24 de localităţi şi peste 53.000 de porci au fost eutanasiaţi.

Pe de altă parte, Brăila este pe lista judeţelor unde vânătorii au primit undă verde pentru împuşcarea mistreţilor.

Trei noi focare de PPA au fost confirmate săptămâna trecută şi există suspiciuni şi în alte cazuri. După ce timp de o lună de zile, porcii din gospodării şi exploataţii au fost omorâţi la grămadă, veterinarii au schimbat tactica. Autorităţile au decis zilele trecute că vor fi eutanasiaţi doar porcii din gospodăriile afectate. Oamenii aleg însă să-şi sacrifice singuri animalele, ca să aibă ce să pună la congelator.

În paralel, vânătorii care au primit undă verde pentru împuşcarea mistreţilor, consideraţi principalii vinovaţi de răspândirea bolii care a decimat mii de porci domestici, se plâng de cheltuielile mari şi cer să primească ajutor de la stat.

Până acum s-a dovedit că oamenii reprezintă în acest moment principalul vector de transmitere a virusului. şi animalele sălbatice pot fi purtătoare a temutului virus, porcii mistreţi fiind consideraţi ca principal factor de transmitere, însă deocamdată niciun mistreţ de pe raza judeţului vecin nu a fost depistat oficial ca purtător al pestei.

1 COMENTARIU

  1. Toata lumea stie cum s-au imbolnavit porcii de la Puiesti si numai primarul nu stie. S-au cumparat porci din Tulcea si Braila cu tirul. Au profitat de faptul ca era pesta porcina si au fost cumparati foarte ieftin. Culmea este ca multi au cumparat porci. Cine are cu ce sa-i hraneasca? Stiti cine are mancare pentru porci deci stiti si cine a cumparat. Hai spor la gasit pe aia care au facut afaceri cu peste porcina la puiesti!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!