Actualitate

Apelul „Țară-țară, vrem ostași!” a prins la Buzău

23 de candidaţi au susţinut, marţi, probele sportive aferente campaniei de recrutare şi selecţie a soldaţilor/gradaţilor profesionişti (SGP), campanie a cărei noutate o reprezintă faptul soldații admişi îşi vor desfășura activitatea în cadrul unităţii militare la care s-au înscris.

Procesul de recrutare a început pe data de 1 septembrie, iar probele de selecţie sunt în număr de trei: proba de evaluare a aptitudinilor fizice, urmată de etapa de evaluare psihologică și de proba medicală. Toate persoanele care reuşesc să îndeplinească baremele minime specifice pentru fiecare probă de selecţie sunt admise pentru programul de pregătire.

Potrivit unei informări transmise de Divizia 2 Infanterie „Getica”, în perioada 2021-2023, evoluţia încadrării cu SGP prezintă o curbă descendentă, diminuarea nivelului de încadrare fiind de aproximativ 13 la sută. Pentru a ridica numărul de intrări a SGP în structura de forţe, în acest an, Statul Major al Apărării (SMA) derulează două serii de instruire şi una dintre cele mai ample campanii de angajare prin care s-au scos la concurs, în total, 4.159 de posturi pentru anul 2023.

În anul 2023, numărul angajărilor l-a depăşit pe cel al ieşirilor din sistemul de apărare. „În perioada ianuarie-august 2023, numărul total de intrări în sistem a depăşit numărul ieşirilor, după cum urmează: au fost încadrate aproximativ 3.800 de funcţii (dintre care aproximativ 700 ofiţeri, 400 maiştri militari, 1.100 subofiţeri, 1.000 SGP şi 600 personal civil contractual). Toţi militarii au fost numiţi în funcţii aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unităţile care îşi consolidează capacitatea de luptă. Au ieşit din sistem aproximativ 3.600 de persoane (dintre care 400 ofiţeri, 250 maiştri militari, 800 subofiţeri, 1.650 SGP şi 500 personal civil contractual)”, a transmis Divizia 2 Infanterie „Getica”.

Potrivit sursei citate, între cauzele ieşirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflaţi în partea superioară a carierei – personal cu experienţă şi expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt şi mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflaţi în partea inferioară şi medie a carierei).

Ieşirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37 la sută), reducerea vârstei standard de pensionare (35 la sută), clasări medicale (21 la sută) şi altele. Pentru ofiţeri şi maiştri militari/subofiţeri, ieşirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59 la sută) şi demisie (17 la sută), în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55 la sută), mai precizează informarea transmisă de Divizia 2 Infanterie Getica.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker