Actualitate

Foto/ Apele Române Buzău-Ialomița invită buzoienii la „PETscuit” pe acumularea Siriu și Râul Buzău

„S-a deschis sezonul  de PETscuit pe acumularea Siriu și Râul Buzău. Arată că îți pasă și vino alături de noi într-o acțiune de ecologizare a acumulării Siru și a râului Buzău!”, este mesajul pe care îl transmit reprezentanții Apele Române Buzău-Ialomița. Acțiunea va avea loc duminică, 11 iulie, începând cu ora 11.00. Acțiunea de ecologizare inițiată de Apele Române Buzău-Ialomița  face parte din „Programul operațional comun pentru cooperare transfrontalieră <Bleak Sea> 2014-2021”, „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitorizarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri”. Acesta este unul dintre obiectivele importante al proiectului care constă, pe lângă acțiunea în sine și conștientizarea populației  cu privire la necesitatea colectării selective a deșeurilor, pentru reducerea cantității de plastice care ajung în Marea Neagră, spun specialiștii de la Apele Române Buzău-Ialomița.

Voluntarii, care nu sunt puțini,  vor fi organizați în echipe de către organizatori la punctul INFO PETscuit de la Sistemul hidrotehnic Siriu. Și-au anunțat sprijinul prin participare ca voluntari la strângerea gunoaielor din material plastic de pe râul Buzău și lacul Siriu reprezentanți de la mai multe instituții, cărora conducerea instituției Apele Române Buzău-Ialomița le mulțumește. Este vorba despre voluntari de la Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” Nehoiu, Mareș Outdoor Events, Auraș Mihaiu- Leytto Events Company, Green Adventure, Facultatea de Geografie București, Prietenii Apelor Române. Bineînțeles că la activitate vor participa și  angajați ai Administrației bazinale de apă Buzău-Ialomița.

Reamintim faptul că în  data de 27 noiembrie anul trecut  la sediul Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița (ABAB-I), a avut loc, lansarea proiectului „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată prin monitori­zarea cu instrumente inovatoare de control și practici bazate pe natură în vederea reducerii sedimentelor și poluării cu deșeuri, cu acronimul <Protect-Streams-4-Sea>”, ocazie cu care managerul de proiect, dr. chimist Maria Marinescu, și asistentul de proiect, dr. biolog Oana Ristea, au prezentat obiectivele și activitățile principale propuse. Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița este partener în acest proiect cu instituții și ONG-uri din Grecia, Turcia, Moldova si Armenia.

Proiectul a fost lansat pe 20 iulie anul trecut  și are mai multe  obiective, fiecare în parte constituind un beneficiu atât pentru natură, cât și pentru locuitorii de pe Valea Buzăului.

Un obiectiv important al proiectului este cel legat de conștientizarea populației privind importanța respectării regulilor impuse de un management al deșeurilor care să reducă impactul asupra mediului.

Activitatea cercetătorilor buzoieni aduce plusvaloare proiectului internațional de ecologizare a mediului. Partea de cercetare vine să elucideze aspecte legate de transformările pe care le suferă plasticul în apă, chiar dacă se cunoaște că el are remanență mare.

„Cu colegii de la laborator vom studia prezența sau absența microplasticului în sedimente. Ne interesează să găsim căile prin care deșeurile menajere și alți poluanți ajung în cursul de apă, prin studierea fenomenului de eroziune. Cu cât terenul are un grad mai mare de eroziune, cu atât mai repede, în timpul viiturilor și nu numai, prin  alunecări de teren, deșeurile ajung în cursul de apă. Vorbim aici despre deșeurile care sunt depozitate neautorizat. Vom prezenta în cadrul proiectului și partea de management a deșeurilor la nivel local. Cei de la consiliile locale ne vor prezenta cum manageriază deșeurile, în special  pe cele menajere. Noi ne referim acum la deșeurile neorganizate, care reprezintă surse nepunctiforme, difuze, cum le spunem în termeni de mediu”, a mai precizat  la momentul lansării dr. biolog Oana Ristea.

Plasticul se degradează mecanic, se fragmentează, și fiecare tip de fragmentare este periculos pentru organismele acvatice și, implicit, pentru om, pentru că fragmentele mai mari duc la moartea organismelor acvatice. Fragmentele foarte mici, care se numesc microplastic, mai mici de un micron, sunt ingerate de pești, care, la rândul lor, ajung să fie consumați de oameni. De aceea, cercetătorii buzoieni doresc să stabilească în ce măsură acest lucru se întâmplă în zona  studiată. „Ne dorim ca, în cadrul proiectului, să vedem dacă la nivelul zonei pilot deșeurile care au plutit pe suprafața acumulării Siriu, sau unde vom stabili secțiunile de prelevare, sau fragmentat, și vom studia sedimentul”, a mai explicat dr. biolog Oana Ristea. În viața noastră de zi cu zi exista CEVA care ne face traiul zilnic confortabil. Acel CEVA sunt obiectele de plastic care ne însoțesc peste tot.

Ce spun specialiștii Apelor Române Buzău-Ialomița despre materialele poluante din râul Buzău

Plasticul (sau masele plastice) reprezintă una dintre invențiile fără de care gospodăriile noastre nu ar fi putut să se bucure de numeroase inovatii sau confort la prețuri accesibile. Priviți în jur și îl veți regăsi într-o serie de lucruri din cămin: de la tâmplăria tip termopan la rafturile pentru pantofi din hol, de la carcasa computerului până la finisajele mașinii de spălat și ale aerului condiționat, de la vasele și rafturile din frigider, până la accesoriile pe care le folosiți pentru curățenie sau cutiile de medicamente, de la materialele folosite pentru termoizolații până la țevile sanitare și instalațiile electrice. Și putem spune: „DA suntem DEPENDENȚI de plastic”. Ca în orice dependență, utilizarea PLASTICULUI în exces și iresponsabil are consecințe grave, pana la catastrofice.

Dacă pentru unii această poluare devine deranjantă deoarece afectează confortul vieții, strică peisajul, face imposibilă practicarea anumitor activități (înot, plimbări, relaxare, etc), poluarea cu plastic devine catastrofală pentru animale, pentru ca plasticul este o substanță pe care NATURA nu o poate digera.

Astfel calitatea plasticului numită DURABILITATE, pentru care este cea mai utilizată substanță, devine cea mai terifiantă amenințare pentru viața de pe Pământ.

Toate deșeurile din plastic nu rămân în locul în care au fost produse, ci ajung prin intermediul râurilor în MĂRI și OCEANE.

Și pentru că toți iubim Valea Buzăului, și ne mândrim cu frumusețea Acumulării Siriu, ne-am gândit să oferim acestor ținuturi minunate o curățenie generală

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker