miercuri, 28 octombrie 2020

Alte schimbări anunţate în Educaţie în 2018 / Noi materii, uniforme obligatorii şi alte condiţii privind detaşarea profesorilor

Pe lângă decizia ca Bacalaureatul să debuteze în luna februarie, anul 2018 aduce şi alte modificări în învăţământul românesc.

Potrivit portalinvatamant.ro, se are în vedere şi reintroducerea probei sportive la Bac, dar

deocamdată propunerea este doar în stadiul de proiect. Mai mult, noi materii ar putea fi introduse în programa şcolară din 2018. Printre acestea se numără Educaţie pentru Nutriţie şi o materie despre Uniunea Europeană (doar pentru elevii din clasa a XII-a), însă şi acestea reprezintă numai nişte iniţiative legislative. Tot la nivel de proiect de lege este şi propunerea de introducere a uniformelor obligatorii în şcoli.

În ceea ce-i priveşte pe dascăli, profesorii titulari care vor să plece prin detaşare în altă instituţie ar putea fi constrânse să scurteze perioada în care îşi pot ţine posturile blocate, de la 10 ani la cel mult 3. O altă noutate este că salariile profesorilor cresc de la 1 ianuarie 2018 cu 25%. Însă sindicaliştii din Educaţie reclamă că, în mână, creşterea venitului va fi de fapt infimă, în medie cu 4 procente, iar asta pentru că banii pentru mărire vor fi înghiţiţi de trecerea contri­buţiilor de la angajator la angajat. O altă creştere salarială, cu 20%, ar trebui aplicată începând de la 1 martie 2018.

loading...
error: Content is protected !!