Actualitate

Alertă meteo: cod portocaliu de caniculă la Buzău

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pentru cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și sudul Moldovei. Avertizarea este valabilă până miercuri dimineață, adică în intervalul 11 iunie, ora 10.00 – 12 iunie, ora 10.00.

În zonele vizate de Codul portocaliu, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă a anului. Maximele vor oscila între 35 și 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce indică un nivel ridicat de disconfort termic.

Codul portocaliu se aplică Capitalei și județelor Tulcea și Constanța (parțial), precum și județelor Galați, Brăila, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Argeș, Olt și Dolj (integral). Aceste regiuni vor resimți cel mai puternic efectele caniculei, fiind necesară luarea măsurilor de precauție pentru a evita problemele de sănătate cauzate de temperaturile extreme.

În același timp, ANM a emis un Cod galben de caniculă pentru centrul Moldovei, nordul Olteniei și litoral. În aceste regiuni, maximele vor fi cuprinse între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu ITU situat în jurul valorii de 80 de unități. În plus, pe alocuri, nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce vor atinge și chiar depăși ușor 20 de grade Celsius.

ANM recomandă populației să evite expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, să se hidrateze corespunzător și să consume alimente ușoare. Este important să se poarte haine lejere, de culoare deschisă și să se utilizeze creme de protecție solară pentru a preveni arsurile. De asemenea, este indicat să se acorde o atenție sporită persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni medicale preexistente.

În fața acestor condiții meteorologice extreme, este esențial ca toți cetățenii să adopte măsuri de precauție și să rămână informați. Autoritățile locale sunt pregătite să intervină în caz de urgență, iar cetățenii sunt încurajați să contacteze serviciile de urgență în situații critice. Respectarea recomandărilor meteorologilor și a autorităților poate contribui semnificativ la protejarea sănătății și siguranței tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare