marți, 24 noiembrie 2020

Alertă la revenirea elevilor la cursuri, din cauza gripei

Cazurile de gripă confirmate săptămâna trecută pune în gardă cadrele medicale care vor efectua triajul elevilor care se reîntorc la cursuri.

„Ne-a ajutat într-un fel diagnosticarea lor (nr., a celor patru persoane de pe raza judeţului Buzău, dintre care trei copii şi un adult, confirmate cu gripă) de către o clinică sentinelă cum este Babeşul, pentru că de aici înainte şi medicii noştri specialişti şi medicii de familie se vor orienta mai uşor şi vor putea chiar susţine diagnosticul în contextul epidemiologic pe care-l avem“, a spus medicul Carmen Scîntei.

Astfel, astăzi, medicii unităţilor şcolare vor face examenul epidemiologic pentru elevii care se vor reîntoarce la cursuri după vacanţa intersemestrială, iar examinarea va fi mult mai atentă, având în vedere că au fost confirmate deja cele patru cazuri de gripă.

„După orice vacanţă se face un triaj epidemiologic al elevilor. Sunt unităţi care au cadre medicale în incinta lor, altele impun deplasarea cadrelor noastre în zilele următoare. Alături de personalul din învăţământ, şi personalul nostru din aceste unităţi ştie că orice copil care dă semne de infecţie, în special respiratorie, nu se primeşte în colectivitate până nu se lămureşte diagnosticul. El este îndrumat către medicul de colectivitate sau către medicul de familie şi acesta decide dacă este cazul să reţină copilul la domiciliu sau poate frecventa colectivităţile“, a spus într-o conferinţă de presă, medicul epidemiolog Carmen Scîntei.

Se continuă vaccinarea

Vârstnicii cu imunitate scăzută, bolnavii cu afecţiuni cronice şi copiii sunt aşteptaţi în continuare în cabinetele de medicină de familie să se vaccineze. Până acum, 19.000 de buzoieni s-au imunizat şi au scăpat astfel de riscul de a contracta virusul gripal, care poate fi chiar mortal.

„Vaccinarea este încă în curs. Medicii vin la raportări şi primesc în continuare vaccin pentru a proteja. A fost o perioadă în care oamenii au avut ceva reţineri de a se prezenta. Vorbesc de cei din grupele de risc care, înşelaţi de ascensiunea termică nefirească pentru lunile astea de iarnă, au crezut că totul s-a rezolvat, dar se pare că au realizat că nu e de glumit şi că cele opt decese (18, până duminică la prânz, n.r.) înregistrate la nivel naţional pe gripă nu sunt de ignorat“, a mai spus  Scîntei.

loading...
error: Content is protected !!