Sănătate

Alerta de Covid-19 rămâne „pandemie”. Care este situația la Buzău

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, miercuri, decizia de a menţine răspândirea COVID-19 ca urgenţă sanitară internaţională sau pandemie, relatează HotNews.ro. Potrivit directorului general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, Comitetul de Urgenţă al OMS a recomandat să nu fie schimbat nivelul de alertă privind COVID-19, în perspectiva ca virusul să continue să se transmită în mod intens. De asemenea, evoluţia sa este imprevizibilă, iar mortalitatea se menţine la un nivel ridicat, a precizat directorul OMS.

În acest context, a explicat el, trebuie menţinute eforturile ca vaccinurile şi alte instrumente dezvoltate pentru a face faţă pandemiei să fie distribuite în mod echitabil între ţări şi în interiorul lor şi să se continue programul de vaccinare pentru cei cu vârsta peste 65 de ani, mai ales în Africa.

Preşedintele Comitetului de urgenţă al OMS, Didier Houssin, a susţinut la rândul său că „nu este momentul să ne relaxăm cu privire la acest virus”, nici să se piardă din vedere necesitatea de a continua testele de depistare pentru COVID-19.

Referitor la condiţiile ca infecţia COVID-19 să nu mai fie plasată la nivelul maxim de alertă sanitară, el a explicat că este nevoie de întrunirea mai multor criterii, printre care unele epidemiologice şi altele legate de impactul coronavirusului în acele locuri unde răspândirea se menţine ridicată.

Numărul deceselor de COVID-19 raportate la nivel global, în ultima săptămână, a fost cel mai scăzut de la începutul pandemiei.

Despre subvariantele de Omicron descoperite recent (BA.4 şi BA.5), directoarea programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, Maria Van Kherkove, a confirmat că au fost detectate în mod limitat în ţări din Africa şi Europa şi că se analizează dacă prezintă o schimbare semnificativă faţă de varianta originală.

Temerile de la începutul lunii martie privind un nou val al pandemiei care să afecteze Europa par să nu se fi materializat deocamdată. China, în schimb, raportează oficial cele mai multe infecții cu coronavirusul de la izbucnirea pandemiei în orașul Wuhan și a plasat Shanghai, cel mai mare oraș al țării, într-o carantină strictă.

Chiar dacă sunt ridicate restricțiile, cazurile de infectare cu Sars-Cov-2 există în continuare. În ultimele cinci zile, respectiv, în perioada duminică-joi, situația cazurilor de la nivelul județului Buzău a fost următoarea: duminică – zece cazuri, luni – patru cazuri, marți – zece cazuri, miercuri – 18 cazuri iar joi, la ultima raportare, opt cazuri. La nivel național, joi au fost înregistrate 1.477 cazuri noi de infectare, cu 125 mai puţine faţă de ziua anterioară, fiind efectuate aproape 24.000 de teste, a informat Ministerul Sănătăţii. În total, până joi, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.879.021 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 148 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 12.894.654 teste RT-PCR şi 9.525.669 teste rapide antigenice.

Articole similare