miercuri, 27 mai 2020

Al patrulea focar de pestă porcină africană din judeţ, un mister pentru veterinarii buzoieni

Buzăul nu scapă de pesta porcină africană. Virusul PPA a fost confirmat la un porc domestic mort într-o gospodărie din satul Amara, comuna Balta Albă, unde erau crescute trei suine. Un al doilea porc care a murit în aceeaşi gospodărie nu prezenta semne de infestare cu pestă porcină africană, iar al treilea, de asemenea fără simptome de PPA, a fost sacrificat preventiv.

Ulterior s-a procedat la dezinfecţia totală, atât în gospodăria menţionată, cât şi în cele învecinate, amplasarea a două dezinfectoare rutiere şi pietonale în proximitatea gospodăriei, la supravegherea zonei de către poliţişti şi jandarmi, pentru prevenirea transportului clandestin de porci sau carne şi subproduse din carne.

Ca urmare, prefectul Carmen Ichim a convocat marţi o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor pentru luarea tutu­ror măsurilor necesare în cazul noului focar. În acest moment, DSVSA Buzău informează că NU se impune sacrificarea preventivă a suinelor din zona de proximitate a focarului.

Potrivit directorului DSVSA Buzău, Marijan Milea, spre deosebire de celelalte cazuri, în gospodăria de la Amara nu ar fi ajuns carne sau produse din carne din zone cu focare.

DSVSA Buzău a fost anunţată în data de 12 octombrie că într-o gospodărie din satul Amara sunt un porc mort şi unul bolnav, însă niciunul nu prezenta semne vizibile de pestă porcină Africană. Animalul mort era  sub tratament din cauza unei presupuse toxinfecţii alimentare, după ce animalele fuseseră hrănite cu mazăre. Trei zile mai târziu, medicul veterinar din zonă anunţa decesul porcului sănătos, moment în care autorităţile au intrat în alertă, fiind sacrificat preventiv şi porcul bolnav. La niciunul dintre cei trei, veterinarii nu au descoperit semne specifice de PPA. ,,Acest focar reprezintă anumite particularităţi care-l scot în evidenţă faţă de celelalte focare de pestă porcină africană care au evoluat pe teritoriul judeţului Buzău. Situaţia de la Amara nu ne-a permis nouă, ca specialişti, să avem elementele constitutive ale unei suspiciuni, în aşa fel încât să luăm măsuri şi să trimitem probele direct la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală. Iniţial a fost vorba despre o stare ­to­xică , iar la necropsia efectuată la DSVSA Buzău nu au fost evidenţiate le­ziuni anatomo-patologice caracteristice pestei porcine africane. S-au dispus măsuri de ­suprave­ghere pasivă şi s-au trimis probe la laboratorul din Prahova”, a precizat directorul adjunct al DSVSA Buzău, medicul Ciprian Botezatu.

Datele preliminare nu au identificat sursa virală. Cu toate acestea, specialiştii sanitar-ve­terinar sunt în alertă din cauză că localitatea unde a fost confirmată prezenţa bolii se află în zona de supraveghre impusă din cauza focarelor de PPA confirmate în judeţul Brăila, respectiv unul mai vechi la Zamfireşti şi două notificate către DSVSA Buzău luni, în localităţile Şuţeşti şi Grădiştea, aflate de-a lungul DN22, la limita cu judeţul nostru. Astfel, posibilitatea de împrăştiere a virusului este destul de mare şi, mai mult, efectivele de mistreţi din pădurea din apropierea satului Amara pot fi o sursă de infecţie, motiv pentru care prefectul Carmen Ichim a dispus ieri transmiterea unei adrese către gestionarii fondurilor de vânătoare pentru intensificarea controalelor şi anunţarea Comisiei Locale pentru Combaterea Bolilor  în cazul în care sunt găsiţi porci mistreţi morţi sau cu semne de boală.

Potrivit medicului Marijan Milea, şi câinii maidanezi care-şi fac veacul prin stufărişul din zona bălţii din zonă pot răspândi virusul.

Potrivit reprezentan­ţilor DSVSA, în zona afectată sunt 19 gospodării în care se află 33 de porci şi şase vaci.

Joi, autorităţile sanitar -veterinare au programată popularea cu doi porci santinelă a gospodăriei din Pănătău unde a fost confirmată prezenţa pestei porcine africane în urmă cu o lună. De asemenea, săptămâna viitoare urmează fie efectuată o operaţiune similară în exploataţia familială de la Puieştii de Jos unde au fost sacrificaţi luna trecută aproximativ 100 de porci, în majoritate de lapte.

loading...
error: Content is protected !!