marți, 02 iunie 2020

Actualului președinte al Senatului i-a dat ,,în natură“ / Fosta senatoare liberală de Buzău Doina Tudor i-a făcut cadou lui Tăriceanu un concediu în Turcia și o croazieră

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au declinat, către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, competența soluționării unui dosar întocmit pe numele actualului președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în legătura cu o posibilă infracțiune  de fals în declarații, comisă în anul 2010 de actualul.

Dosarul în cauză a fost înre­gistrat la Direcția Națională Anticorupție în urma unei plângeri depuse, pe 13 decembrie 2017, de medicul german Vladimir Atanasie Marinescu, prin care acesta îl acuză pe Tăriceanu că, în calitate de deputat liberal, și-a falsificat declarația de avere pe anul 2011. Conform documentelor depuse de medicul german, la vremea aceea, Călin Popescu-Tăriceanu ar fi omis să treacă în declarația de avere că, în august 2010, ar fi beneficiat, împreună cu familia sa, de un concediu gratuit oferit de familia Daniel și Doina Tudor în vila acestora din loca­litatea Izmir, Turcia, și de o croazieră pe iahtul ,,Tudor“. De menționat este faptul că atât Daniel Tudor, fost vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, cât și Doina Tudor, fost senator liberal de Buzău în legislatura 2012-2016, au fost trimiși în judecată, în anul 2016, de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

,,Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de deputat, a omis prin fals în declarația de avere din anul 2011, înregistrată la data de 09.06.2011, cu numărul de înregistrare 140, Parlamentul României, Camera Deputaților, anexată și fiind conform cu cea depusă și de regăsit în baza de date «Declarații de avere 2011, Camera Deputaților», să treacă la punctul VI, pagina 4  – cadouri, servicii sau avantaje a căror ­va­loare individuală depășește 500 euro. În vara anului 2010, luna august, domnul deputat Călin Popescu-Taricenu, împreună cu soția, doamna notar Ioana Tăriceanu, azi Ioana Valmar (martor), cât și cu fiul acestora, au beneficiat gratis de un concediu la invitația doamnei Doina Anca Tudor (martor) și Daniel George Tudor (martor), în vila acestora din Ilica, Izmir, Turcia, cât și de o croazieră cu iahtul TUDOR. Atât iahtul, cât și vila au fost dobândite în anul 2009. Vila este trecută în declarațiile de avere a soților Tudor, iahtul TUDOR (va­loare 6 milioane euro) a fost omis“, se arată în plângerea penală.

Relația foștilor soți Tudor cu Partidul Național Liberal, în special cu organizația buzoiană, este una notorie. Doina Tudor a fost aleasă senator de Buzău, candidând pe listele Uniunii Social Liberale din partea PNL, iar fostul său soț și-a încercat norocul, însă fără succes, pentru o demnitate similară, cu patru ani înainte, tot la propunerea organizației liberale buzoiene. Interesant este faptul că în vara ­anu­lui 2010, când a avut loc concediul incriminat, Călin Popescu Tăriceanu nu mai conducea Partidul Național Liberal, ci se afla într-un con de umbră după câștigarea primei funcții în PNL de către Crin Antonescu. Oricum, foștii soți Tudor și-or fi zis că nu strică niciodată o asemenea relație…

Judecați pentru corupție

Foștii soți Tudor au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, Doina Tudor fiind acuzată de complicitate la luare de mită, iar Daniel George Tudor, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, de luare de mită. în același dosar, Ovidiu Marian, fost secretar general al Senatului, este judecat pentru trafic de influență.

Procurorii anticorupție susțin că Doina Tudor și Marian Ovi­diu (secretar general al Senatului în perioada decembrie 2012-ia­nuarie 2014) au intermediat, în anul 2013, primirea a 300.000 de euro de la Ilie Carabulea, pentru ca Daniel Tudor, președinte la acea vreme al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să îl ajute pe omul de afaceri în legătură cu un control efectuat de CSA la SC Carpatica Asig SA, unde ­Cara­bulea era acționar majoritar. ,,În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății”, au reținut procurorii.

loading...
error: Content is protected !!