Cultură

FOTO / Actorul Ștefan Pavel: „Întreaga mea educație din Buzău s-a petrecut pe o singură stradă, strada Victoriei”

Festivalul de teatrul de la „George Ciprian”, recent încheiat, l-a adus acasă, pentru o săptămână, pe unul dintre cei mai talentați actori tineri, un actor de referință în lumea teatrală, buzoianul Ștefan Pavel. Absolvent al Colegiului Național „B.P. Hasdeu” secția „Mate-Info bilingv”, și mai apoi absolvent de actorie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Ștefan Pavel s-a făcut remarcat încă de la  Gala Absolvenților organizată de UNATC, unde a obținut, în 2014, „Premiul pentru cel mai bun actor”, pentru rolul Mr. Martin din spectacolul „Cântăreața cheală”, de Eugen Ionescu. După acel moment de strălucire, în 2016 și-a adjudecat un alt premiu. Este vorba despre „Premiul pentru prestație și rostire scenică” obținut  la Gala HOP, unde a realizat momente de magie, dăruind publicului multă emoție și sinceritate. La fel s-a întâmplat și la festivalul buzoian unde, pentru a treia sau poate chiar a patra oară în istoria acestui eveniment cultural, s-a aflat în postura de prezentator. „Nu este singura activitate de prezentator în festival și nu e prima, dar este pentru prima oară când îl prezint singur. De-a lungul timpului, am mai și jucat în festival; am avut și spectacole. S-a mai întâmplat câteodată să am bucuria să joc aici pe scenă. Mai am două spectacole aici, «O noapte furtunoasă» și «Conu’ Leonida față cu reacțiunea», amândouă în regia lui Radu Gabriel”, povestește actorul buzoian, pentru care prezența în festival înseamnă, pe undeva, să dea piept cu nostalgia anilor de liceu la Colegiul  Național „B.P. Hasdeu”, când a și descoperit, de altfel, pasiunea sa pentru teatru.

„Am fost singurul din clasă care a dat la UNATC, deși mai sunt din generație care s-au dus la Teatru, sau din generații mai mici, la regie de film. Colegii mei, băieți și fete, toți foarte deștepți – șeful de promoție din acel an a fost  coleg cu mine în clasă -, înțelegeau că mintea mea e numai la comicării, la filme, la teatru, chiar dacă nu făcusem atunci vreun curs în zona aceasta; cumva se simțea în mine ceva și ei mă îndrumau. Toată lumea a spus atunci: «El trebuia să facă asta». Prima oară când am zis niște texte în fața unor oameni a fost aici, la Teatrul «George Ciprian», în clasa a XII-a, când se organiza o festivitate. Am venit și eu să zic ceva. Nu era creație proprie; erau niște texte din scheciurile pe YouTube pe care le vedeam cu Horațiu Mălăele și cumva le învățasem pe de rost, dar nu le zisesem niciodată până atunci; am fost foarte bine primit de public. Lumea se amuza și cred că vreo oră am făcut un număr fără să-l pregătesc. Acesta este una din amintirile frumoase legate de Hasdeu”, pe care ni le împărtășește Ștefan Pavel.

 Amintiri din liceu…

El își amintește cu drag de profesorii săi, în fața cărora, din respect,  nu se putea prezenta cu temele nefăcute. „Domnul Solcan, doamna Iulia Lazăr, toți profesorii din Hasdeu erau foarte buni și asta mă făcea «să trag de mine», pentru că aveau așteptări de la elevii lor. De rușinea lor învățai; vedeai că ai la catedră în fața ta un om care știe ce face, pasionat de meseria lui, de obiectul pe care îl predă, și atunci încercai să te ridici, să fii serios, să nu minți. Când te întreba «Ai învățat?», mai spuneai și câte un «Nu am învățat, domnule profesor. Am făcut tema, dar nu am vrut să o copiez, nu am înțeles»”, povestește Ștefan Pavel.

Noi credem însă că și-a făcut bine temele pentru că ceea ce și-a însușit la secția „Matematică-Informatică bilingv” l-a ordonat, l-a organizat, l-a ambiționat, astfel încât, astăzi, este doctor în teatru cu o teză despre Mihail Sebastian. „Am rezonat cu el (n.r., Mihail Sebastian) de pe băncile liceului, încă de la admitere, și atunci am citit prima oară piesele lui; m-am simțit foarte apropiat de acest dramaturg,  poate pentru că, fiind copil în Buzău, mi se potrivea atmosfera provincială, și îmi plăceau piesele lui care au foarte multă candoare și dulceață”, spune Ștefan Pavel.

 Cum ajută matematica în… teatru

„Teatrul este un domeniu în care primordial este să fii tu însuți, să găsești drumul tău, să fii tu cel autentic, pentru că numai asta poate să treacă de pe scenă în sală. Oamenii când te văd pe scenă, identifică imediat artificialul și atunci trebuie să găsești un mod al tău propriu de a face lucrurile. Pe mine matematica m-a ajutat în acest sens. Mama este profesoară de matematică, iar tata colonel în aviație; sunt oameni stricți, metodici. Și acum, după zece ani de la terminarea facultății, îmi dau seama că sunt destul de metodic; mi-am format o deontologie destul de strictă, nu sar etapele. Nu e neapărat să fie așa; asta mi se potrivește mie și din punctul meu de vedere e nevoie  de așa ceva”, spune Pavel.

De altfel, nostalgia anilor de liceu i-a purtat pașii lui Ștefan Pavel, în aceste zile, către locurile unde s-a format în adolescență. „Întreaga mea educație din Buzău s-a petrecut pe o singură stradă, strada Victoriei. Am început de la Școala nr. 6 din capătul străzii, unde am făcut grădinița, apoi Școala 16, puțin mai sus, la «Ion Creangă» și, apoi, în capătul străzii, la Colegiul Național «B.P. Hasdeu». Astăzi am făcut un periplu, am fost pe la școală, am fost și pe la Hasdeu, dar nu am putut să intru, pentru că erau teste”, povestește actorul buzoian.

Și-ar dori să ajute în proiectul „Media HDu”

În acest periplu a încercat să-și revadă profesorii, și, în mod special, pe profesorul de istorie Dănuț Solcan, mai ales că acesta a devenit cunoscut pentru preocupările sale în a-i încuraja pe elevi către teatru, către exprimarea liberă și creativă. „Știu de proiectul în care s-a implicat domnul Solcan, «Media HDu»; am ținut legătura cu dumnealui; este un proiect foarte frumos. Astăzi am trecut pe acolo. Nu am putut să intru, pentru că erau teste. Am întrebat la poartă de domnul Solcan  și omul de la pază mi-a spus: «Domnul Solcan! Știu, de istorie de teatru!, nu este pe aici»; cumva domnul Solcan este asociat cu teatrul: e și de istorie și de teatru, ceea ce este foarte drăguț”, spune actorul Ștefan Pavel, care ne mărturisește că s-ar bucura dacă ar putea să dea o mână de ajutor în acest proiect. „Domnul Solcan nu m-a cooptat, deși mi-aș dori să se întâmple asta, pentru că la Hasdeu sunt copii talentați; știu că Hasdeul poate să de totdeauna oameni creativi – pentru că asta e forța lui: oameni inteligenți și creativi –  care sunt stimulați de oameni la fel de inteligenți de creativi să-și urmeze visele; de asta se pot întâmpla acolo lucruri extraordinare și de asta mi-ar plăcea să lucrez cu ei”, mai spune Ștefan Pavel.

La Teatrul din Râmnicu Vâlcea… tot acasă

Ștefan Pavel a copilărit la Buzău, dar și la Râmnicu Vâlcea, unde se află bunicii săi din partea mamei: „La Vâlcea mergeam vara, iar restul timpului stăteam la Buzău. Preponderent aici, dar și la Vâlcea, de aceea acesta este un loc apropiat sufletului meu”. Și, de altfel, primul loc unde a întâlnit deschidere și a fost dorit ca actor permanent a fost la Vâlcea. Așa se face că astăzi, actorul buzoian Ștefan Pavel este angajat la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.

„Teatrul de la Râmnicu Vâlcea a fost primul teatru la care sunt angajat full time. Anul trecut s-a întâmplat angajarea mea acolo. Am colaborat cu foarte multe instituții de cultură și independente și de stat, doar că nu am fost prins în niciuna. De anul trecut, sunt actor al teatrului <Anton Pann> din Râmnicu Vâlcea; este o poveste frumoasă, pentru că și mama mea este din Vâlcea. De aceea, locurile cu care am legătură artistică acum sunt Bucureștiul, Vâlcea și Buzăul, locurile mele natale”, mărturisește Ștefan Pavel.

În prezent este prins în foarte multe proiecte, dar pentru că este pasionat de ceea ce face,  toate se bucură de mare succes. „La Teatrul <Anton Pann> din Râmnicu Vâlcea am scos o premieră de curând, <Omul care aduce ploaia>,  cu Vlad Cristache (n.r., considerat unul dintre cei mai prolifici tineri regizori din România la ora actuală). Am mai scos un spectacol, <Singur între lumi>, tot anul acesta, în regia lui Vlad Trifaș (n,r, regizor buzoian foarte talentat și de mare succes). Pregătim o nouă premieră pentru toamnă; mai joc spectacole în București la Teatrul <Elisabeta>, la Teatrul <George Ciprian> din Buzău și în rest proiecte… La Vâlcea sunt în cinci spectacole și urmează încă unul, la <Elisabeta> am două, aici am două; 12 în total, dar nu se joacă toate mereu; mai am două independente pe care le jucăm în spații neconvenționale”, face actorul un bilanț succint al proiectelor sale aflate în desfășurare.

Ștefan Pavel are propria strălucire și autenticitate atunci când urcă pe scenă, dar mărturisește că, așa cum fac toți actorii mari își modelează meseria aceasta în funcție de alți mari actori pe care i-a văzut în filme sau spectacole. „Am avut norocul să întâlnesc până acum mulți oameni mai în etate decât mine de la care <am furat> foarte mult în meseria asta; suntem la Festivalul <Buzău iubește teatrul>. În urmă cu zece ani, prezenta Lucian Ghimiși, un băiat carismatic, foarte talentat. Eu veneam la spectacolele lui. Acum joc cu el în două spectacole la Teatrul <Elisabeta> și am învățat mult de la el, dar și de la domnul profesor Puiu Șerban, care este la Teatrul <Elisabeta>, de la Radu Gabriel, un mare profesor, un mare actor, un mare comic de la care nu am avut decât de învățat”, mărturisește actorul buzoian, care are pe lista sa de modele bineînțeles și alte nume mari, din cinematografia internațională. Pe el îl ajută foarte mult să progreseze în carieră și experiențele diferite pe care le-a acumulat făcând parte mereu din trupe diferite. „Viața mea este într-o continuă schimbare de peisaj. Adică sunt la Vâlcea, repet două luni, scot un spectacol, stau acolo cu capul în text, pentru că în provincie e un alt fel de a face teatrul în sensul în care ești focusat doar pe acea problemă, citești cărți despre acel text. După care, se mai întâmplă să am un spectacol în București. Și acolo mă duc în altă echipă, și acolo îmi place și acolo e frumos. Se întâmplă câteodată să am la Vâlcea dimineața repetiție și apoi să plec pentru a juca în spectacol seara la București. Este o viață cu mai multe fațete, dar nu sunt mai multe vieți”, mai spune actorul Ștefan Pavel.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker