Actualitate

Cabinetele de expertiză medicală de la „Titulescu” funcționează normal

În urma perchezițiilor care au avut loc recent la Policlinica 23 August, la cabinetele de expertiză medicală a muncii, unde se stabilea acordarea gradelor de incapacitate de muncă, pe baza cărora se poate ieși la pensie pe caz de boală, în cadrul unui dosar în care s-au verificat posibile fapte de luare de mită, buzoienii au înroșit linia telefonică la Casa de Pensii.  Instituția  a considerat necesar să răspundă numeroaselor solicitări telefonice ale buzoienilor care s-au interesat cu privire la activitatea cabinetelor de expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău, cu sediul în incinta Policlinicii Nicolae Titulescu.  În acest context, instituția transmite că începând cu data de 31 ianuarie, activitatea celor patru cabinete de expertiză medicală cu sediul în incinta Policlinicii Nicolae Titulescu se desfășoară în condiții normale, cu respectarea programului de lucru afișat la sediul acestora și pe site-ul instituției (www.cjpbuzau.ro). Casa Județeană de Pensii Buzău asigură buzoienii că activitatea se desfășoară în condiții optime, conform programului normal de lucru, în vederea asigurării unor servicii publice de calitate.

În plus, Casa Județeană de Pensii Buzău aduce în atenție câteva prevederi legale. Astfel, potrivit prevederilor Art. 12, Alin. (1) din HG 1229/2005, cabinetele de expertiză medicală    a capacității de muncă au subordonare după cum urmează:

–   din punct de vedere medical și metodologic, sunt coordonate de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București (INEMRCM) București;

–  din punct de vedere administrativ, sunt subordonate Casei Județene de Pensii Buzău;

–  potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România, din punct de vedere deontologic și profesional, activitatea medicilor este evaluată de Colegiul Medicilor.

În acest sens, CJP Buzău precizează că, „potrivit competențelor ce le revin, medicii experți emit decizii de încadrare în grad de invaliditate conform Art. 71 Alin. (3) din Legea nr. 263/2010. Realitatea și corectitudinea datelor aparțin în exclusivitate medicilor de expertiză medicală, a căror activitate este coordonată din punct de vedere științific și medical doar de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, fiind un act medical care poate fi contestat, conform legii, la Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor de la Galați sau la INEMRCM București, după caz”.

În concluzie, spun reprezentanții Casei Județene de Pensii, „emiterea deciziei medicale intră exclusiv în sfera de competență a medicilor de expertiză medicală și, implicit a Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, drept for tutelar superior.

Menționăm faptul că, potrivit competențelor ce îi revin, CJP Buzău procedează la  emiterea deciziilor administrative de deschidere a drepturilor de pensie de invaliditate și plată a acestora, având la bază deciziile medicale de încadrare în grad de invaliditate emise de către medicii experți, potrivit procedurilor legale”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker