Educație

„Academia de reciclare” la Școala Vernești

Este singura instituție de învățământ din țară cu amprentă de carbon zero

Singura școală cu amprentă de carbon zero din România, aflată la Vernești, Buzău, încurajează elevii să cerceteze ce se întâmplă cu deșeurile pe care ei le colectează, ce impact au deșeurile asupra mediului și cum se pot implica ei direct în menținerea unui mediu curat. O astfel de activitate a avut are loc astăzi, ora 13.00, în cadrul Centrului Județean de Excelență. Este vorba despre  sesiunea de comunicări științifice pentru elevii de gimnaziu „Academia de reciclare”, organizată sub coordonarea profesorilor Grațiela Petcu și Valeriu Echimescu, în parteneriat cu Green WEEE. În proiect s-au înscris cu lucrări elevii Sofia Mogoș, Maria Bercan, Denisa Clinciu, Darius Stanciu, Andu Cristian Covurlui, Ayana Matei, George Ralea, Octavian Gheorghe, Marta Panait, Diana Pițigoiu Iustina Drenea, Busuioc Bianca, Irina Văcaru, Andra Elena Bâzu, Daniel Popa, Iustina Șerban și Ana Maria Marin. Ei au pregătit pentru această sesiune următoarele lucrări: „Reciclarea PET-urilor”, „Reciclarea și beneficiile ei”, „Iubim și ocrotim natura. Suntem responsabili!”, „Despre reciclarea hârtiei”, „Economia circulară, o politică bazată pe mai puține deșeuri”, „Stinge zgomotul! Aprinde liniștea!”, „Cei mai mari poluatori cu plastic din lume!”,  „Amprenta ecologică”, „Plasticul din mâncare”, „Viața de apoi a unei sticle din plastic”, „Mesajul din sticlă”  ,„Transportul. Mașinile care ne conduc”, „Nicăieri nu-i ca acasă. Economisirea energiei”, „Amprenta umană nu este deloc liliputană!”, Reciclăm ca să ne salvăm!” și „Noțiuni despre reciclarea materialelor”.

Grațiela Petcu

Aceasta, spune Grațiela Petcu, directoarea Școlii Gimnaziale „N.I. Jilinschi” din Verneşti, este una dintre activitățile care au pornit aici de la ideea că respectul pentru viitor începe de astăzi și poate să fie învățat la orice vârstă. Această idee a fost transpusă în proiectul de astăzi. „Centrul de excelență Buzău, care pregătește și grupe de copii la disciplina Geografie, organizează alături de școala noastră și de grupul de firme de reciclare Green WEEE Buzău o întâlnire care se desfășoară sub titlul <Academia de reciclare>. În acest proiect, copiii de la Centrul de excelență vor prezenta propriile lor constatări, mici lucrări – nu le putem încă numi lucrări științifice pentru că reprezintă doar intenția acestor copii de a-și orienta cercetarea pe perioada vacanței -, legate de cum pot folosi ei și părinții lor deșeurile care ajung în natură. Sunt niște lucrări aplicate. Ulterior, ei vor avea o experiență unică de practică în fabric Green WEE, firmă care reciclează deșeurile. Am extins acțiunea  de la ceea ce se întâmplă la Centrul de excelență, în sala de clasă și apoi în comunitate”, spune directoarea Grațiela Petcu, pentru că, explică aceasta mai departe, până la urmă, dincolo de ceea ce învață acei copii la școală, trebuie să și aplice și acasă să  vadă ce se întâmplă cu rezultatele muncii lor. Așa a luat naștere parteneriatul Școlii din Vernești  cu Green WEEE.

Școala din Vernești are de câțiva ani buni preocupări în domeniul salvării mediului și, a devenit unitate de învățământ sustenabilă, fiind la ora actuală singura din România care are amprentă de carbon zero. Reușește să facă acest lucru, explică directoarea Grațiela Petcu, prin activitățile pe care le desfășoară în fiecare an școlar și, după cum se vede, și în perioada vacanțelor. „Școala noastră face anual niște activități, prin copiii ei,  prin care își acoperă greșeala de a elibera în  atmosferă emisii de bioxid de carbon.  Cum face acest lucru? Colectează selectiv, reciclează, obține fondurile necesare, își achită certificate verzi, plantează în pădurile apropiate etc”.

Școala din Vernești este premiată la ceea ce se cheamă Gala „Oscaruri în proiecte de mediu”, pentru  leadership inovativ. A obținut această recunoaștere națională anul trecut chiar dacă a avut o concurență acerbă din partea unor comunități de notorietate, cum ar fi comuna Ciugud. A contat și experiența, pentru că Grațiela Petcu este director de 16 ani la această unitate de învățământ, dar și faptul că fost elevă a acestei școli și s-a întors să predea aici și a devenit locuitor al localității Vernești, contribuind prin educație la rezolvarea unora dintre problemele comunității cum ar fi cele de mediu. Reamintim că în urmă cu mai bine de un an, pentru a susţine eforturile şcolii de a deveni una dintre cele mai sustenabile instituţii educaţionale din România, Green Tech şi Green Resources Management, parte din Green Group, au dat şcolii în folosinţă un echipament inteligent pentru colectarea deşeurilor, unde elevii pot aduce deşeuri de ambalaje PET, doze de aluminiu şi ambalaje de sticlă.

Articole similare