Cultură

Absolvenții de la Arte deschid seria de expoziții la Centrul „I.C. Brătianu”

Primul eveniment expozițional artistic organizat de Muzeul Județean la sediul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu” a aparținut absolvenților promoției 2024 din cadrul Liceului de Arte „Margareta Sterian”. Este vorba despre expoziția lucrărilor absolvenților ce a avut vernisajul marți, 11 iunie, la sediul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, care va putea fi vizitată gratuit până vineri, 14 iunie, ora 18.00.

Expoziția poate fi privită și ca un ajutor pentru artiști în formare, dar și ca o conexiune a comunității cu aceștia peste timp, deoarece, spune directorul Muzeului Județean, Daniel Costache, Complexul „I.C. Brătianu” va fi un spațiu facilitator de dialog cultural. Este vorba despre un spațiu facilitator între artiștii vizuali și comunitatea buzoiană, așa cum este cazul acestei prime expoziții, din care au de câștigat ambele părți. Tineri artiști plastici vor fi promovați împreună cu lucrările lor acasă, la Buzău, astfel încât, după ce vor merge la studii și vor evolua profesional, să se  întoarcă împreună cu lucrările lor, cu arta, și să se creeze o legătură a lor de suflet cu locurile natale.

În această idee, absolvenții 2024 ai prestigioasei instituții de învățământ buzoian de la secțiile de Arhitectură, Artă Murală, Textile și Pictură de Șevalet și-au pus în valoare în această expoziție tehnicile specialităților menționate, ceea ce pentru ei este un start promițător în cariera artistică. Sub îndrumarea profesorilor coordonatori Aloub Omar, Sorina Ghiță, Silviana Văleanu, Tiberiu Stănescu și Răzvan Mihalcea, tinerii artiști în devenire au folosit tehnici ce presupun materiale și mediumuri diferite, scopuri plastice, arhitecturale și decorativ-ornamentale distincte lucru care asigură, la nivel personal, o platformă solidă pentru evoluția ca individ în relație cu lumea, societatea și domeniul de studiu ales. Materialele suport sunt lemnul, materialul textil multicolor, precum și materiale mai puțin convenționale.

Temele abordate la Secția de arte vizuale folosesc documentarea din structuri naturale, anatomie și figura umană, universul, istoria artelor, piese de teatru, poezie, ba chiar și teme pop precum, animé și manga. La arhitectură, elevii buzoieni prezintă planuri și machete de spațiu expozițional, showroom auto, restaurant suspendat, casa de discuri, grădiniță, cinematograf, bibliotecă, cafenea, muzeu aviatic, clinică stomatologică. La grupa de artă murală au fost abordate temele „Metamorfoză” și „Omul și Universul”, fiecare cu interpretări stilistice din baroc sau art-nouveau axate pe ornamentică. Totodată absolvenții grupei au realizat și o temă de grup, în tehnica mozaicului ceramic cu modul de la 5 mm la 2 cm, de 100/350 cm. Lucrarea, realizată în maniera clasică, autentică este o compoziție cu elemente geometrice și figurative ce va fi montată pe un perete din incinta Liceului de Arte.

Prezentă la vernisajul absolvenților, directoarea Ana Maria Găinușă a mulțumit conducerii Muzeului pentru această colaborare, dar și cadrelor didactice care au acceptat această provocare, pentru că, așa cum sublinia și directorul Daniel Costache, acest demers cultural pare să fie o provocare pentru toată lumea, de la artiști la profesori, directori de instituții și chiar public, ce ar trebui să se familiarizeze cu astfel de evenimente dedicate artiștilor în devenire, nu neapărat celor consacrați, știut fiind că pentru cei din urmă, pentru artiștii plastici, artiștii vizuali profesioniști, sunt întotdeauna deschise porțile Galeriei de Artă „Ion Andreescu”, unde Valeriu Șușnea curatoriază expoziții de mare valoare artistică.

„Copiii noștri sunt emoționați pentru că este un alt ciclu al evoluției lor încheiat. Le spun că este doar începutul. Le mulțumesc profesorilor coordonatori Silviana Văleanu, Răzvan Mihalcea, Tiberiu Stănescu – care a amintit că Liceul de Arte mai are o lucrare a acestei promoții pe care o vor monta în curtea interioară, un mozaic, destul de mare pentru a fi expus la Muzeu -,  Sorina Ghiță. Este munca tuturor aici”, a precizat directoarea Ana Maria Găinușă.

Articole similare