Educație

A murit Virgil Poteraș, unul dintre celebrii profesori ai Hasdeului

A murit unul dintre celebrii profesori ai Colegiului Hasdeu. Este vorba despre Virgil Poteraș, unul dintre cei mai longevivi directori ai celui mai titrat liceu buzoian.

Profesor de matematică, Poteraș s-a născut pe 21 ianuarie 1939 în Cartierul Poșta din Buzău, provenind dintr-o familie săracă de ceferiști. Copilăria sa a fost una grea, desprinsă parcă din filme, așa cum regretatul profesor își amintea în discuția purtată cu Nicolae Peneș pentru realizarea volumului „Personalități hasdeiene”.

„Rușii ne-au alungat din casă și ne-au împușcat câinele”

„Tata a plecat pe front, spre răsărit și s-a întors cu Divizia Tudor Vladimirescu. Era alt om. Nu mai avea putere nici să zâmbească, nici să ne îmbrățișeze pe mine și pe mama. Când rușii au ajuns în oraș, au dat iama în locuințele oamenilor, luându-le ce aveau mai de preț. Nouă ne-au luat cele câteva oi și vaca ce ne asigura hrana zilnică și ne-au împușcat câinele. Ba și mai mult: ne-au alungat și din casă, instalându-se acolo. Eu și mama am fost găzduiți pe la rude, căci tata plecase să lupte în Vest. Va ajunge până în Munții Tatra, de unde a venit rănit acasă”, povestea Virgil Poteraș în cartea lui Nicolae Peneș.

Celebrul profesor avea să resimtă din plin seceta din anii 46-47, când pentru o bucată de pâine trebuia să stea la coadă la brutărie toată noaptea. „Anii copilăriei mele au fost ani grei, dar mama ne încuraja mereu, spunând că are grijă Dumnezeu și de noi”, își mai amintea Poteraș.

A urmat cursurile Școlii nr. 8 din Poștă (astăzi sediul Bibliotecii Județene), iar din 1953 pe cele ale Liceului „B. P. Hasdeu”, unde l-a avut coleg pe viitorul general Ștefan Gușă. În anul 1958 a devenit student (după ce a picat de două ori) la facultatea de Fizică a Universității „C. I. Parhon” din București, pe care a absolvit-o în 1963. Aici a avut profesori eminenți, precum acad. Solomon Marcus, acad. Miron Nicolescu, acad. Octav Onicescu, acad. Gheorghe Mihoc sau acad. Nae Teodorescu.

Mama și-a vândut pământul să îi facă cadou un ceas

„În anii de facultate am știut una și bună, să învăț ca să nu pierd bursa pe care o primeam”, își mai amintea Poteraș.

În anul III de facultate, buzoianul avea să primească de la mama lui cadou un ceas de mână „Pobeda”, după ce aceasta și-a vândut bucata de pământ pe care o avea la țară. Ceasul costa 300 de lei.

După absolvirea facultății este repartizat profesor la Casa de Copii Școlar din Buzău și, după doi ani, este transferat la Liceul Hasdeu, unde avea să devină coleg de cancelarie cu alți dascăli renumiți ai Buzăului: Ion Păunel, Ion Buteică, Gheorghe Olaru, Silvestru Sân-Petru, Sozont Stadnicov, Elena Pinghel, Ion Șt. Moldoveanu.

12 ani în conducerea Hasdeului

După 11 ani petrecuți la catedră, Virgil Poteraș a fost ales director adjunct la Hasdeu, director plin fiind Liviu Chiriacescu. Poteraș rămâne adjunct timp de opt ani (1971-1978), apoi devine director plin până în 1982. „O aritmetică simplă ne arată că Virgil Poteraș, profesorul tăcut, taciturn, dar plin de bun simț și de … umor, va înnobila și această onorantă funcție”, precizează Nicolae Peneș în volumul său „Personalități hasdeiene”.

Celebrul Virgil Poteraș a avut elevi care astăzi reprezintă Buzăul, Hasdeul și România în lume: academicianul Marius Andruh, Cristian Preda (profesor la Liege), Daciana Iliescu (profesor de matematică în Unguraria), Iuliana Dragomir (profesor universitar SUA).

În mandatul său de director, Poteraș a avut de manageriat efectele cutremurului din 1977, când liceul a fost grav avariat, s-a ocupat de racordarea liceului la rețeaua de încălzire a orașului și a modernizat sala de sport a instituției.

 

 

 

4 Comentarii

  1. Mi-a fost profesor in V-VIII la Hasdeu. Un profesor deosebit, dar mai ales un OM de o calitate exceptionala. Drum bun printre stele, Domnule profesor!!!

  2. Acest OM minunat mi-a marcat tinerețea, viața de elev și cariera de profesor. A fost PROFESORUL care ne-a făcut pe toți să-l iubim și să-l respectăm profund. Totul venea de la sine, simplu și firesc. Învățam lecția din clasă, fără niciun efort. Harul extraordinar, demnitatea și verticalitatea sa au fost unice. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare pentru tot ce a însemnat în viața mea, pentru încrederea pe care mi-a insuflat-o, pentru sprijinul, respectul și prețuirea pe care mi le-a arătat când am devenit colegi, pentru sinceritatea absolută, pentru omenia care-l caracteriza. Știa bine cât de mult îl respect, totuși regret enorm că nu i-am spus niciodată toate aceste lucruri, dar mai știu că, în imensa-i modestie, s-ar fi simțit jenat să le audă, deși le merita pe deplin. Dumnezeu să-l ierte, să-i odihnească sufletul în pace și să-i lumineze calea.

  3. Dumnezeul sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!
    Nu l-am avut ca profesor dar catedra de matematica a liceului, ulteior colegiul B P HASDEU, a fost formata numai din mari personalitati ceea ce explica performanta absloventilor, care pe langa matematica au avut parte de cele mai bune experiente educationale cu tot corpul profesoral, de-a lungul timpului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker