marți, 24 noiembrie 2020

A murit actrița buzoiană Aimee Iacobescu

Buzoianca Aimee Iacobescu a murit astăzi, după ce, în ultimii ani, s-a luptat cu cancerul. În vârstă de 71 de ani, buzoianca a fost una dintre marile doamne ale teatrului românesc. A jucat zeci de roluri în piese și filme, dar Aimee Iacobescu va rămâne în inimile iubitorilor de film cu rolul Domniței Ralu, din seria filmelor „Haiducii”.

Aimée Iacobescu mărturisea, într-un interviu din Jurnalul Național, că s-a născut de fapt în noaptea de 23 iunie, lucru cunoscut doar de familie și apropiați. Artista și fratele său geamăn, Dorel, s-au născut în noaptea de Sânziene, în 1946, în localitatea Unguriu, județul Buzău, dar în acte a fost declarată data nașterii 1 iulie.

Debutul în teatru a avut loc la vârsta de 16 ani, când a jucat în spectacolele „Alizuna” de Tina Ionescu Demetrian și „Adam și Eva” de Aurel Baranga. În acea perioadă, a liceului, a avut loc întâlnirea providențială cu regizorul Sică Alexandrescu, care o remarcase la un festival școlar de recitări, unde a fost premiată. În anul 1963 el i-a dat primul rol pe scena Naționalului, în piesa „Adam și Eva”.

„Tata nu a fost de acord să mă fac actriță. Îmi spunea că voi muri de foame cu meseria asta”, spunea artista în interviu.

Mama actriței era absolventă a facultății de desen și scenografie, iar tatăl era medic militar. „Tata îi scria mamei scrisori de dragoste care începeau cu <Ma bien aimée>. Numele meu de acolo provine. Tot ce am mai frumos în mine s-a născut acolo, în locurile acelea unde am copilărit. În vatra satului era o livadă și în fiecare an, primăvara, îmi propuneam împreună cu fratele meu să așteptăm momentul în care vor înflori pomii. Dar adormeam, iar livada înflorea de fiecare dată noaptea”, mărturisea actrița.

Debutul în film a avut loc în 1966, cu „Șapte băieți și o ștrengăriță”, unde a jucat alături de Jean Marais, „un actor frumos, dar mai întâi de toate un profesionist. În filmul ăsta am devenit blondă, eu sunt roșcată”.

În anii în care la Național se jucau 28-32 de spectacole pe săptămână, lucra de dimineața de la 7 până seara, la 11.

Din bogata sa filmografie amintim „De-aș fi… Harap Alb”, „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor”, „Haiducii lui Șaptecai”, „Zestrea domniței Ralu”, „Săptămâna nebunilor”— în ultimele trei interpretând rolul domniței Ralu, cu care publicul a identificat-o —, „Cu mâinile curate”, „Nu filmăm să ne-amuzăm”, „Osânda”, „Revanșa”, „Ultima noapte de dragoste”, „Dumbrava minunată”, „Cuibul de viespi”.

loading...
error: Content is protected !!