Cultură

A murit actorul buzoian Ștefan Sileanu

Actorul buzoian Ştefan Sileanu, în vârstă de 80 de ani, a murit în urma unui infarct azi dimineață. Actorul Teatrului Nottara, cunoscut în film pentru rolul lui Vlad Ţepeş, va fi incinerat luni.

“A fost dorinţa tatălui meu să fie incinerat”, a declarat, pentru „Adevărul”, fiica sa, Ana Sileanu.

Ştefan Sileanu s-a născut pe 15 noiembrie 1939 în comuna Cislău, judeţul Buzău și a absolvit Liceul de Arte din Buzău, apoi a urmat doi ani cursurile Institutului “N. Grigorescu” și a absolvit în 1965 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

A debutat ca actor în anul 1965. A jucat teatru la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din Bucureşti.

În 1979 a jucat rolul titular în filmul istoric „Vlad Ţepeş” în regia lui Doru Năstase. Filmul a fost produs de Casa de Filme 5 sub direcţia lui Dumitru Fernoagă şi realizat în Centrul de Producţie Cinematografică Bucureşti.

A avut un hobby important, pictura, având de-a lungul anilor câteva expoziţii personale.

“Am copilărit pe Valea Buzăului”

“Eu am copilărit la ţară, pe Valea Buzăului, şi probabil mi se trage şi apetenţa pentru peisaj, pentru natură, pentru nor, pentru cer, pentru muzica universului. Cred că asta ar fi singura explicaţie posibilă”, declara Ștefan Sileanu despre atracția lui pentru natură.

Ştefan Sileanu, una dintre marile voci ale teatrului şi cinematografiei româneşti, a fost un actor care asculta mult şi vorbea puţin, a trăit o viaţă într-o discreţie nemaiîntâlnită, răutăţile culiselor nu l-au atins niciodată.    

A jucat în nenumărate piese de teatru la Târgu Mureş şi la Nottara, are filme ce au rămas în memoria românilor precum “Vlad Ţepeş”, “Prin cenuşa imperiului”, “Burebista”, “Somnul insulei”, “Adela”.

Dintre filmele în care a jucat, mai amintim: „Scopul şi mijloacele” (r. Dan Marcoci, 1982), „Amurgul fântânilor” (r. Virgil Calotescu, 1983), „Raliul” (r. Mircea Drăgan, 1984), „Adela” (r. Mircea Veroiu, 1985), „Trandafirul şi coroana” (r. Domniţa Munteanu, 1991), „Şobolanii roşii” (r. Florin Codre, 1991), „E pericoloso sporgersi” (r. Nae Caranfil, 1993), „Crucea de piatră” (r. Andrei Blaier, 1994), „Craii de Curtea Veche” (r. Mircea Veroiu, 1995), „Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie” (r. Eugen Todoran, 1997), „Despre morţi numai de bine” (r. Claudiu Romila, 2005), „Europolis” (r. Cornel Gheorghiţă, 2010), „Rămâi cu mine” (serial TV, 2013).

Începând cu 1992 s-a dedicat şi pasiunii sale, pictura, participând la numeroase expoziţii colective şi individuale, între care cele din: Bucureşti (1999); Târgu Mureş (2000); Căminul Artei Bucureşti (2001); Galateea, Bucureşti (2003); Muzeul Naţional Cotroceni (2006); expoziţia „Bolta de lumini”, Galeria Regală a Casinoului Sinaia (2010); Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” (2011), Galeria de artă din Râmnicu Vâlcea (2014).

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994. 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker