Politic

Ce spune Ciolacu despre măsurile de protecție a populației pe timp de iarnă

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat că măsura de compensare cu 50 de bani a preţului la benzină şi motorină va fi prelungită până la finalul acestui an. „În ceea ce priveşte acea ordonanţă, se prelungeşte până la sfârşitul anului. Rămâne la fel”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament, răpunzând la o întrebare pe această temă.

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, ca măsura compensării preţului carburanţilor cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

Efectele plafonării pentru consumul de energie, în timp real

Liderul social-democrat a mai spus că plafonul pentru consumul de energie electrică trebuie să fie resimțit în timp real. „Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un nonsens”, a explicat liderul PSD.

„Plafonul este în discuţie în acest moment în coaliţie. Au fost mai multe propuneri. Nu le reţin pe cele ale ministrului Energiei (…) Aşteptăm să luăm o decizie finală. Ordonanţa pe energie se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat. Săptămâna viitoare va fi dat raportul. Deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Mai avem şi discuţia privind faptul că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente. Dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România. Cred că nu ne dorim acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu, chestionat marţi la Parlament despre subiect.

Liderul PSD a mai spus, în ceea ce priveşte propunerea ca plafonarea să fie raportată la consumul de anul trecut, că el consideră că totul se raportează în timp real. „Am văzut, au venit mai multe variante. Aşteptăm, prin Secretariatul General al Guvernului. Din punctul nostru de vedere, totul se raportează în timp real. Nu pot să îţi cer să faci economie şi tu vei beneficia de această economie peste 12 luni. Este un nonsens”, a conchis Ciolacu.

Ministrul Energiei Virgil Popescu preciza, luni, că trebuie găsit în Legislativ un mijloc de stimulare, având în vedere că preţurile se raportează la consumul din 2021 şi mulţi consumatori s-au plâns că acest lucru nu încurajează reducerea consumului. „Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. Anul 2021 nu este totuna cu 2020 când a fost lockdown sau când a fost consumul mai mic. La nivelul Comisiei Europene propunerea este undeva, pentru IMM, la o perioadă de cinci ani de zile. Sigur că putem discuta, putem vedea. Eu cred că fiecare care vrea să facă economie trebuie să facă. Eu cred ca trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. Este un consum care nu a fost limitat de preţ, a fost un consum normal în 2021. Nu un consum mai mic. Dacă în loc de 300KW, consumă 255 KW, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie”, a explicat ministrul liberal al Energiei.

„Rabla” pentru becuri

Marcel Ciolacu a mai precizat că ar putea fi posibilă o extindere a programului „Rabla pentru electrocasnice” şi la becuri, cu scopul de a ajuta oamenii să reducă din consumul de energie. Astfel, becurile cu filament ar putea fi înlocuite cu unele pe led, iar liderul PSD a adăugat că i-ar plăcea ca lumea să cumpere „becuri româneşti” pentru că sunt cele mai ieftine.

„Din fonduri europene avem acel program Rabla la electrocasnice, unde, din punctul meu de vedere, acolo e consumul cel mai mare, la maşina de spălat şi se caută tehnic cum să se încadreze. Nu e un program separat («Rabla pentru becuri», n.r.). Din fonduri europene noi, România, avem acces în aceste proiecte, de schimbare a electrocasnicelor, să fie un consum mai mic. Am cerut şi eu să văd cât reprezintă consumul becurilor într-o gospodărie, totuşi când luăm decizii să avem informaţii. Nu este un lucru rău să venim cu becuri cu led. Dimpotrivă, dar să vedem cum îl încadrăm, nu pe efortul bugetar intern, avem deja acest program deja aprobat de către Comisie să îl extindem şi pentru acest domeniu. Mi-ar plăcea becuri româneşti, cred că erau cele mai ieftine, era un bec 12 lei”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker