Economic

Tot ceea ce trebuie sa stii despre pompele de apa

Atunci cand ai nevoie de o pompa de apa realizezi faptul ca alegerea unui astfel de echipament poate fi o adevarata provocare. Iar acest lucru datorita faptului ca exista o mare diversitate in randul pompelor de apa. Vei putea alege pompe pentru apa murdara, pompe pentru apa curata, pompe submersibile sau pompe de suprafata. Si in randul acestor categorii de pompe de apa vei putea gasi diferite modele si tipuri de astfel de echipamente. Tocmai de aceea este important sa stii cateva detalii care sa te ajute in a face cea mai buna alegere.

Pompele submersibile si pompele de suprafata

Pentru a extrage apa de la mari adancimi cea mai buna alegere o reprezinta pompele submersibile. Acestea permit furnizarea unui debit suficient de mare si a unei presiuni suficient de ridicate pentru apa care este extrasa de la mari adancimi. La randul lor pompele de apa submersibile pot fi de tip monoetajat sau multietajat. Pompele submersibile monoetajate sunt de cele mai multe ori folosite pentru apele uzate, pe cand pompele multietajate sunt folosite cu precadere pentru pomparea apelor curate.

De cealalta parte, pentru a furniza apa din surse aflate la suprafata sau la adancime mica, vorbim despre pompele de suprafata. Adancimea in cazul pompelor de suprafata este de cel mult 8-10 metri, in functie de anumiti parametrii privind puterea motorului si numarul de turbine al unor astfel de echipamente. Pentru adancimi mai mari de 8 metri, se recomanda alegerea pompelor submersibile pentru a beneficia de rezultatele dorite in privinta furnizarii de apa la punctul de consum.

Componentele pompelor de apa

In privinta alcatuirii pompelor de apa, in linii mari ma montarea unei pompe componentele de baza sunt sunt aceleasi indiferent daca vorbim despre o pompa submersibila sau daca ne referim la o pompa de suprafata. Componentele unei pompe de apa includ manometrul, presostatul, racordul de refulare, motorul pompei, corpul pompei, vasul de expansiune, o supapa de sens, robineti de separare si racord cu cinci cai. Fiecare dintre aceste componente joaca un rol important in functionarea corespunzatoare a pompelor de apa.

Daca manometrul indica presiunea apei la nivelul retelei, presostatul functioneaza automat pentru cuplarea sau decuplarea motorului pompei in functie de presiunea din retea. La presiune minima motorul va cupla, iar la presiune maxima motorul urmeaza sa decupleze. Racordul de refulare este locul unde este conectata teava din PVC sau din metal. Elementul cel mai important este tipul pompei, randamentul ei, stabilind frecventa de pornire a pompei si limitand nivelul de uzura.

Datorita faptului ca uneori viteza lichidului pompat se poate schimba brusc, poate sa apara varful de presiune. In astfel de situatii pot sa apara asa-numitele lovituri de berbec. Acestea pot provoca spargerea conductelor, deteriorarea vanelor sau scurgeri in zona imbinarilor. Pentru a se evita astfel de avarii, se recomanda montarea unui vas de expansiune pentru a reduce numarul de porniri si de opriri. Indiferent daca ai nevoie de pompe apa curata sau pompe apa murdara, este recomandat sa apelezi la magazinele de profil. O oferta diversificata de pompe de apa este disponibila pe www.hidropompe.ro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker