Cultură

Un dar de Crăciun din partea scriitoarei Gina Zaharia, pentru cei care cred în povești

Buzoianca Gina Zaharia, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a tipărit recent, cu sprijinul Primăriei Buzău, o carte de povești pentru copii.  Este vorba despre volumul „Povești pentru Ilinca”, o ediție color, cartonată, într-un format atrăgător pentru cei mici.

„După romane polițiste ori de dragoste, după proză scurtă, poezii cu vers liber sau clasic ori prozopoeme, eram datoare să pășesc în  tărâmul fermecat al poveș­tilor, un tărâm care nu putea să lipsească din colecția mea de suflet. Cu drag am scris <Povești pentru Ilinca>,  o carte care ne amintește tuturor că ­există pe pământ un tărâm fermecat care se numește <Copilărie>. El va dăinui cât e lumea și va deschide cartea  în care prinți și prințese, nuferi și lebede, păduri și izvoare, lumina și întunericul se joacă de-a magia. Lectura acestei cărți va îmbogăți cunoștințele copiilor care o vor citi sau, după caz, o vor asculta, citită de părinți sau bunici, conținutul ei fiind unul plăcut. Voi fi fericită dacă voi reuși să aduc bucurie în sufletul unui copil, printr-o lume creată din condei, o lume în care cuvintele se joacă sub bagheta imaginației”, mărturisește autoarea.

Vestea bună este că Gina Zaharia a convenit cu editorul (Editura Leviathan) să ­pu­blice volumul și în ediție online, pentru a le face celor mici un cadou de Moș Crăciun. Cartea este un cadou și pentru părinții care și-au pierdut inspirația și nu mai știu ce povestiri să spună celor mici seara la culcare.

„Fantezia autoarei poar­tă cititorii – deopotrivă pe cei mici, dar și pe cei mari, care pot retrăi astfel vraja copilăriei – pe tărâmuri fermecate pentru a se întâlni cu eroi de basm: Crăiasa Florilor de Nea, Prințul Cerbilor, Donia, Floarea Dorului, Ariana, Împăratul Vulturilor, Vrăjitoarea cea Neagră, Floarea de Fildeș, Vinerică, Alexa, Crăiasa Lebedelor ș.a.”, sunt câteva repere pe care editorul le oferă celor interesați să intre, fie chiar și pentru scurt timp, în lumea copilăriei pentru a dărui celor mici momente de neuitat. Car­tea cuprinde 12 basme bogat ilustrate, teme și structuri universale (de la tipurile de personaje la surprinzătoa­rele lor metamorfoze) tratate în manieră originală.  Imaginația poetică a autoarei, locurile privilegiate, vizibile și în textele sale de proză scurtă, devin materialul de construcție al acestor povești, scrise într-un limbaj modern, ușor de înțeles și asimilat de copiii de astăzi.

„Frumusețea și farmecul locurilor și ale personajelor te întâmpină  încă de la prima pagină. Nu mică ți-e mirarea că te trezești în castele de basm unde blândețea și bunăta­tea ies mereu triumfătoare, astfel încât dragii mei cititori, mici și mari, veți fi dornici să-i însoțiți până la finalul cărții”, mai spune autoarea, care ne invită cu mici cu mare să pășim în împărăția poveștilor. „Te invit, așadar, să mergi cu mine în împărăția poveș­tilor. Vei deveni mai bogat cu o călătorie printr-o lume fantastică, în care vrei să te rătăcești și să rămâi alături de prieteni cu suflet frumos: Crăiasa Florilor de Nea, Prințul Cerbilor, Drahna, Vrăjitoarea cea Neagră, Floarea Dorului, Viviana, Torgo – Împăratul Vulturilor, Floarea de Fildeș, Vinerică, Soarele, Maura, Crăiasa Lebedelor, Fetița orfană etc,  prieteni pe care îi vei câștiga citind-o, descărcând linkul de pe site-ul Editurii Leviathan”.

Acest volum face parte din proiectul „Șoaptele copilăriei”, proiect aprobat de Primăria municipiului Buzău prin Programul finanțări ­neram­bursabile. „Mulțumiri domnului primar Constantin Toma. Mulțumiri comisiei de validare”, mai transmite autoarea.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker