Economic

Documentele pentru decontarea salariilor angajaţilor reveniţi din şomaj tehnic mai pot fi depuse până luni

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă transmite angajatorilor că pot încărca pe platforma aici.gov.ro documentele necesare pentru decontarea a 41,5% din salariul de bază al angajaţilor reveniţi din şomaj tehnic şi reaminteşte faptul că termenul limită până la care pot face acest lucru este luni, 27 iulie. „Legea spune că do­cumentaţia pe platformă pentru 41,5% se depune în luna următoare pentru luna anterioară în intervalul 1-25 ale lunii. Luna aceasta, ziua de 25 pică în calendar într-o zi de sâmbătă. Mergem pe procedura generală, pe codul fiscal şi angajatorii pot depune do­cumentaţia online până pe data de 27 la ora 00”, explică directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Angajatorii care depun documentaţia pentru 41,5%  trebuie să ştie însă şi faptul  că „trebuie  să prezinte dovada că au achitat drepturile sala­riale şi dovada că au achitat contribuţia aferentă forţei de muncă către stat. Fără aceste dovezi noi nu putem deconta”, spune directorul AJOFM, Ionel Tociu. Precizarea directorulul AJOFM are legătură  cu opinia unor angajatori care spun că nu au din ce plăti salariile, dar în acelaşi timp vor să obţină sprijinul de la stat şi apoi vor vedea cum o să facă plăţile pentru salariaţi. De asemenea, pentru a beneficia de această măsură, angajatorii au obli­gaţia de a menţine raporturile de muncă ale salariaţilor până la 31 decembrie 2020, cu excepţia lucrătorilor sezonieri, la care încetarea contractului de muncă intervine din motive neimputabile angajatorului.

Transmiterea documen­telor prin Registratura electronică asigură procesarea mai rapidă, o evidenţă mai bună a actelor transmise şi facilitează accesul la formularele ce trebuie completate.

Numărul unic de telefon, 021.444-0000, la care cetăţenii pot suna pentru a obţine informaţii suplimentare cu privire la şomajul tehnic, la facilităţile acordate prin preve­derile Legii nr.19/2020, precum şi prin prevederile OUG 92/2020 este în continuare disponibil. Call-centerul va funcţiona în acelaşi interval orar ca şi până în prezent, respectiv între orele 09.00 – 16.00 de luni până joi şi vineri între 09.00 – 13.00.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker