Actualitate

60 de specii de păsări protejate, în pericol

Garda de Mediu a făcut plângere penală după un incendiu de vegetație

Garda de Mediu Buzău a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în urma producerii unui incendiu în aria protejată Câmpia Gherghiţei, în care îşi au locul 60 de specii de păsări ocrotite de lege.

Potrivit reprezentanților instituţiei, incendiul a avut loc în data de 1 aprilie, în aria de protecţie avifaunistică de pe raza comunei Mihăileşti: „În data de 01.04.2024, s-a produs un incendiu de stuf pe raza comunei Mihăileşti. Incendiul de stuf s-a manifestat în aria de protecţie avifaunistică ROSPA0112 Câmpia Gherghiţei, o arie naturală protejată înfiinţată datorită importanţei faunistice ornitologice ce o conţine, fiind observate la momentul desemnării un număr de 60 de specii de păsări ocrotite. Apele din interiorul sitului sunt arii de reproducere, hrănire şi pasaj de migraţie pentru numeroase specii de păsări. Zona adiacentă luciului de apă prezintă suprafeţe mari şi compacte de stuf care oferă condiţii de adăpost şi cuibărire pentru numeroase specii de păsări acvatice, precum Raţă roşie (Aythya nyroca), Barză albă (Ciconia ciconia), Erete de stuf (Circus aeruginosus), Erete vânăt (Circus cyaneus), Egretă mică (Egretta garzetta) etc.”, a informat Garda de Mediu Buzău, pe pagina de Facebook a instituţiei.

Drept urmare, comisarii de mediu au formulat o plângere penală pentru identificarea autorilor care au provocat incendiul: „Întrucât incendiul s-a produs în arie naturală protejată, au fost înaintate documentele deţinute, instituţiilor abilitate pentru a cerceta şi dispune. În temeiul prevederilor art. 291, alin. 1 Cod Procedură Penală şi art. 99, alin. 2 din OUG 195/2005 privind protecţia mediului, GNM-CJ (Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean, n.r.) Buzău a formulat plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală sub aspectul comiterii infracţiunii de <ardere a miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenuri supuse refacerii ecologice>, faptă prevăzută şi pedepsită ca infracţiune de art. 98 alin. 1 lit. a din OUG 195/2005 privind protecţia mediului”, mai informează sursa citată.

 

Articole similare