Actualitate

55 de copii, pe urmele lui Badea Cârțan

55 de copii și tineri din Protoieriile Buzău I, Buzău II, Pătârlagele și Râmnicu Sărat, implicați în proiectele catehetice eparhiale, însoțiți de profesori de Religie și de alte discipline, au fost într-o excursie organizată, în perioada 31 iulie – 1 august , în Țara Făgărașului, pe urmele lui Badea Cârțan, pe Valea Zânelor, până la Muzeul „Astra” din Sibiu, organizată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Sectorul Cultural-educațional prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, se arată pe site-ul arhiepiscopiabzvn.ro.

Primul popas a fost făcut la Cetatea Făgărașului, considerată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, cu o istorie de mai bine de 600 de ani, informează pr. insp. Dan Necula, care precizează că „Aici, am vizitat Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, care cuprinde, în patrimoniul său, un număr de 20 de colecții, precum cele de arheologie, arme, numismatică, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glăjărie, artă decorativă și plastică, ceramică populară, port popular, țesături, obiceiuri, icoane pe sticlă, arta lemnului, meșteșuguri ș.a”. Copiii au ajuns și în proximitatea cetății, unde, potrivit sursei menționate, au descoperit statuia lui Gheorghe Cârțan, cunoscut și sub numele de Badea Cârțan (1849-1911), un țăran român care a luptat pentru independența românilor din Transilvania, distribuind cărți românești, aduse clandestin din România, la sate. „Știm despre el că a călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român. Sursele vremii ne spun că, în 1877, s-a înrolat voluntar în Războiul de Independență al României”, spune pr. insp. Dan Necula. Aici, grupul s-a oprit și la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Drumul a continuat către un loc unic din România, Abația Cârța, o fostă mănăstire cisterciană din Țara Făgărașului, datând din secolul al XIII-lea. „Ansamblul mănăstirii se află în stare de ruină, doar o capelă fiind folosită, până în prezent, de comunitatea evanghelică săsească. Abația cisterciană Cârța a jucat un rol major atât în istoria politică, economică și culturală a Transilvaniei medievale, cât și în introducerea și diseminarea artei gotice în spațiul intracarpatic”, relatează pr. insp. Dan Necula.

Următoarea destinație a grupului de excursioniști a fost Castelul de Lut din Valea Zânelor, o construcție de basm, amplasată la poalele Munților Făgăraș, într-un loc tihnit și vegheat de vârful Negoiu. „Câtă emoție, câte fotografii și energie bună am acumulat la această „căsuță magică” din inima Transilvaniei! Ne-am convins de ceea ce spunea proprietarul acesteia: „Arhitectura este o combinație între casa piticilor din povestea «Albă ca Zăpada» și crestele munților”, relatează părintele însoțitor.

Au ajuns, după aceea, la Parcul de distracții „Povestea Calendarului”, un loc minunat, care cuprinde 12 căsuțe tematice, fiecare reprezentând una dintre lunile anului, cu denumirile tradiționale, populare, românești. Prima zi au încheiat-o pe acorduri de chitară, împărtășindu-și unii altora gânduri și trăiri legate de locurile minunate care au rămas întipărite în suflet.

A doua zi, dimineață, au participat la Sfânta Liturghie, în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu, iar după acest popas duhovnicesc, au vizitat „inima” orașului Sibiu, Piața Mare, desemnată monument arhitectural de către UNESCO, unde se găsesc o serie de clădiri istorice, fiind, totodată, și locul de organizare a multor evenimente culturale de talie internațională.

 

Un obiectiv important din itinerariul lor a fost Turnul Sfatului, care veghează asupra Sibiului încă din anul 1324, când a avut loc prima menționare documentară a primăriei Sibiului. Având inițial funcția de apărare a porții de intrare în a doua incintă de fortificație a orașului, Turnul Sfatului s-a prăbușit parțial în anul 1585, din pricina unui cutremur puternic. Forma sa actuală se datorează unor lucrări de reconstrucție, efectuate între anii 1824 și 1826.

„În acest perimetru, am descoperit și una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania – Biserica Evanghelică. Aceasta este dominată de un turn cu șapte nivele, în care se poate urca folosind cele 192 de trepte, care duc la patru turnuri mai mici, semn că orașul avea, odinioară, drept de condamnare la moarte. Clădirea impresionantă are al doilea cel mai vechi ceas din România, care datează din 1881”, scrie pr. insp. Dan Necula, în relatarea sa.

Au ajuns spre prânz la treptele Pasajului Scărilor, cunoscut și sub numele de „Zidul cu Ace”. Este construit din cărămizi și piatră și leagă Orașul de Jos și Orașul de Sus prin arcade, scări și diverse ramificații.

 

Apoi au traversat Podul Minciunilor, construit în anul 1859, în locul unui pod de lemn. Podul Minciunilor este primul pod de fontă, suspendat, din România, care a avut inițial numele de „Podul Culcat”, întrucât, la construcția lui, nu au fost folosiți piloni. Numele actual l-a primit de la faptul că, în limba germană, cuvântul „culcat” era omonimul cuvântului „minciună” (lugenmarchen).

Ultimul obiectiv turistic a fost Muzeul „Astra” din Sibiu, cel de-al doilea muzeu în aer liber din lume, ca mărime. „Acesta deține mai mult de 300 de clădiri, precum și mori de vânt, mori de apă, prese gigantice pentru vin, fructe și ulei, forje și structuri hidraulice, cu stiluri arhitecturale din mai multe părți ale României. Muzeul a fost deschis publicului în 1967, iar în 1989, s-a adăugat un sector al monumentelor de utilitate publică și socială: biserică, școală, cârciumă, popicărie”,  face referire la istoria lui pr. insp. Dan Necula .

Copiii și profesorii însoțitori au fost impresionați de încărcătura istorică și culturală a locurilor vizitate pe parcursul celor două zile, exprimându-și recunoștința pentru acest dar. prof. Nicoleta Vlad, Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Buzău  spune despre această valoroasă experiență că se înscrie pe linia activităților culturale desfășurate de Arhiepiscopie : „Fiecare excursie organizată de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei pentru tinerii noștri este o experiență unică, un «creuzet», unde se decantează trăiri, emoții, sentimente, întrebări care caută răspunsuri, dar și răspunsuri care n-au avut nevoie de întrebări! O lecție de viață pentru elevi și profesori, toți fii ai Bisericii!”  Atât profesorii cât și elevii participanți au catalogat această excursie o experiență de neuitat. „O experiență de neuitat. Obiectivele turistice vizitate au avut o încărcătură emoțională de nedescris în cuvinte, datorită istoriei lor, dar și a oamenilor de care am fost înconjurați. De asemenea, această excursie ne-a oferit ocazia de a crea prietenii, care sper să fie de lungă durată. Nu mi-ar ajunge spațiul pentru a descrie excursia și sentimentele create de aceasta, așa că mă voi opri prin a mulțumi tuturor celor care au făcut posibilă organizarea”, spune Alexandra Noapteș, clasa a VII-a, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat. „În această excursie, am descoperit locuri și persoane minunate, care au făcut călătoria să fie mai frumoasă. Aș repeta această experiență în fiecare zi, fără să stau pe gânduri”, spune și Lavinia Toader, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Sărat.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker