Politic

500 de bujori au fost plantați în Parcul Tineretului

O acțiune de plantare a 500 de bujori a avut loc pe 2 mai, în Parcul Tineretului, la inițiativa Organizației Femeilor Social Democrate (OFSD) din Buzău. Acțiunea a venit din partea senatorului Liliana Sbîrnea, care a fost unul dintre inițiatorii legii prin care bujorul a fost declarat floare națională a României începând cu 2022.

Bujorii au fost donați de către OFSD Buzău și de Primăria Buzău, care a pus la dispoziție 80 de flori. La acțiune au participat doamnele social-democrate, sub îndrumarea reprezentanților Urbis. Bujorul a fost în prim plan și la Râmnicu Sărat, unde Primăria condusă de edilul Sorin Cîrjan a amenajat o Alee a Bujorilor în Parcul Central.

„Am oferit cu drag și recunoștință primii bujori celor care ieri au organizat și coordonat plantarea la Râmnicu Sărat și Buzău, domnului primar Sorin Cîrjan, doamnei director Adriana Manea, doamnei director Gabriela Niculescu, doamnei Oana Gheorghiu și doamnei viceprimar Oana Matache! Ca inițiator al legii bujorului, îi îndemn să poarte cu drag floarea noastră națională și să acorde cu aceeași generozitate, timp din viața lor pentru cei mai mici bujori, copiii României”, a scris Liliana Sbîrnea pe pagina sa de Facebook, după acțiunea de plantare.

Camera Deputaților a adoptat, în luna octombrie a anului trecut, proiectul prin care bujorul a fost declarat Floare Națională a României, cu 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 23 de abțineri. Legea nr. 285/2022 prevede că autoritățile administrației publice locale pot sprijini material și logistic întreținerea și protejarea rezervațiilor naturale de bujor românesc și vor lua măsuri pentru adaptarea la condițiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte țări.

Actul mai prevede că autoritățile administrației publice locale pot organiza anual expoziții florale centrate pe bujor și vor putea amenaja în parcuri și grădini publice spații rezervate cultivării florii de bujor. Consiliile județene pot lua măsuri pentru înființarea și întreținerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spații distincte și pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică  urbană.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker